El sistema socialiserar på Pilens fritidsgård

Kulturskolans arbetssätt El sistema har hittat till Askim. En onsdag i månaden är det Vänstay-träff, och sista träffen för i år, den 11 december, kommer att bli någonting alldeles speciellt.

  • Publicerad 11:00, 26 nov 2013

El sistema är nytt i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, och till skillnad från övriga stan har kulturskolan tänkt lite utanför ramarna när de har sammanfört två olika personalgrupper: fritid och kultur.
– I vanliga fall vänder vi oss till lågstadiebarn, men här hade vi två verksamheter under samma tak, kultur-skolan och fritidsgården så
vi tänkte att vi kunde testa
en ny variant, säger Sven Apelmo, chef för kultur-
skolan i Askim-Frölunda-Högsbo.
Hittills har det varit tre stycken Vänstay-träffar på Pilen, den senaste nu i onsdags då det var blåsorkesterkonsert, quiz och workshop där man kunde prova på olika blåsinstrument. Fika med mingel och det sociala är dock kärnan i verksamheten.

En öppen scen
– Vårt uppdrag är att öka den sociala biten. Vänstay är som en öppen scen på sätt och vis men lärarna från kulturskolan ska stanna kvar och hänga med eleverna och bilda starkare band. De ska hänga kvar även efter att lektionen är slut, det är viktigt för att få till den här sociala delen. Därför är föräldrarna också viktiga, säger Sven Apelmo.
Föräldrarna utgör en stor del av kärnverksamheten inom El sistema. De får mer än gärna närvara på Vänstay-träffarna, sätta sig ner efter uppträdandet och ha tid att sitta och vara sociala med resten av gruppen.
– Här har vi tagit det ett steg längre, genom att bjuda in ungdomarna. Det är väldigt spännande att prova det här, och vi kommer att fortsätta under 2014 också, säger Sven Apelmo.

Arbetar tillsammans

Under Vänstay-träffen samlades barn, föräldrar och ungdomar i gympasalen på Pilens fritidsgård för att lyssna till blåsorkestern, svara rätt på frågorna i frågetävlingen och för att mingla i kafeterian efteråt.
– För ett år sedan när vi satt och diskuterade det här upplägget så kunde man säga att ”fritidsgården störde kulturskolan”, men vadå störde?  Det är bättre att arbeta tillsammans än att arbeta mot varandra, och det testar vi nu och hittills går det bra, säger Sven Apelmo.
Nästa tillfälle på Pilens fritidsgård är bestämt till den 11 december klockan 17 – och detta vill ni inte missa. Vill ni se vad kulturskolan, fritidsgården och El sistema-verksamheten verkligen kan vara så är det den här kvällen som gäller. Då samlas alla olika orkestrar, dansgrupper och musikband till en enda stor fest.
Samla familjen och ta reda på vad dessa verksamheter egentligen går ut på, ni kommer att förstå det där och då.
– Jag tror att det här samarbetet kommer att ge båda verksamheterna väldigt mycket i längden, det är kul och inspirerande att arbeta såhär, säger Dan Jörneklint, fritidspedagog på Pilens fritidsgård.

Relaterad information

MER OM El sistema


Vad är El sistema?
Kännetecknande för El sistema är att eleverna får träffa sina lärare ofta (tre gånger i veckan) samt delta på familjeträffen Vänstay. Vänstay är varje onsdag klockan 17-18 och pågår på samma tid över hela Göteborg.

På Vänstay gör man olika aktiviteter som att spela, sjunga, dansa med mera. Det bjuds på fika och hela familjen är välkommen. Ibland gör man också resor till andra stadsdelar och besöker deras Vänstay eller går på konsert.

Ett annat kännetecken är förebilderna, eleverna får bland annat träffa och spela tillsammans med professionella utövare.

El sistema-modellen kommer från Venezuela och startades i Göteborg i samarbete med Göteborgs Symfoniker och före detta chefsdirigenten Gustavo Dudamel under 2010 med första anhalt i Hammarkullen. Arbetssättet har sedan spridit sig och finns nu i varje stadsdel i Göteborg.


El sistema i Askim-Frölunda-Högsbo

I Askim-Frölunda-Högsbo finns El sistema på Frölundaskolan, Flatåsskolan och dessutom Vänstay-träffar någon gång i månaden på Pilens fritidsgård.

Källa: Stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbos hemsida.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11