ökar mest. Under kvartal tre såldes 1844 laddbara bilar i Göteborg, vilket är sju fler än de fossildrivna, 1837. Foto: Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Elbilarna vinner mark i Göteborg

Försäljningen av laddbara bilar ökar nabbare än vad många bedömare räknat med. Under tredje kvartalet i år var 50 procent av alla nyregistrerade person-bilar i Göteborg laddbara.

  • Publicerad 11:30, 23 okt 2021

Vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året.

Nyhetstjänsten Newsworthy har analyserat ny data från Statistiska centralbyrån om nyregistrerade fordon. Och utvecklingen ser positiv ut.

Under tredje kvartalet 2021 var 50 procent av alla nyregistrerade personbilar i Göteborg laddbara. Av dessa laddbara fordon var 50 procent så kallade laddhybrider, det vill säga fordon som går att ladda och köra på el, men som även har en förbränningsmotor.

Resterande var rena elbilar.

Fossildrivna bilar utgjorde 49 procent av nyregistreringarna, här räknas även elhybrider som fossilbilar.

Sammanlagt registrerades 3 681 nya bilar under perioden.

I Trafikanalys korttidsprognos för vägfordonsflottan, som presenterades i maj, räknar man med 38 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige ska vara laddbara under år 2021.

Den gränsen ser ut att
passeras med god marginal.

Göteborgs senaste kvartalssiffror ligger även över den nationella prognosen för hela 2021.

Tror på en fortsatt ökning

För att få fler att välja utsläppssnåla bilar innehåller regeringen budgetproposition ytterligare en skärpning av de så kallade bonus-malus-reglerna. Trots det anser experterna att det är svårt att förutsäga hur utvecklingen kommer fortsätta.

– Jag tror vi kommer se en fortsatt ökning, men kanske inte lika snabbt som under det senaste året. Många äger två bilar och man kan tänka sig att det är lättare att byta ut den första bilen till en elbil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

Prognosen är att elbilarna kommer bli ekonomiskt allt mer konkurrenskraftiga, men plånboken är inte den enda faktorn som har betydelse.

– Elbilar kommer fortfarande med restriktioner kring exempelvis räckvidd och tillgång till dragkrok. I dag har varannan bil dragkrok, säger Håkan Johansson.

Vad är vad?

Laddbara bilar: Rena elbilar och laddhybrider. Laddhybrider är fordon som går att ladda med sladd, men som även har en förbränningsmotor.

Fossilbilar: Till den här gruppen räknar vi förutom diesel- och bensinbilar även så kallade elhybrider. Elhybrider har en elmotor men går inte att ladda. I en del sammanställningar placeras den i samma kategori som laddhybrider, men vår bedömning är att den snarare bör ses som en fossilbil, om än något effektivare sådan.

I siffror

Under kvartal 3 såldes 927 laddhybrider och 917 rena elbilar i Göteborg, sammanlagt 1844, vilket är 7 fler än de fossildrivna, 1837.

Sammanlagt registrerades 3 681 nya bilar under perioden.

Källa: SCB

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21