Eldsjäl som vann allas hjärtan

I snart 30 år har han varit verksam i Hisings Backa. Leif Sjöqvist är eldsjälen som lever för fotbollen i förorten. Nu får han Häckens nyinstiftade samhällspris.

  • Publicerad 08:15, 31 mar 2018

Det är en fantastisk insats han har gjort i Hisings Backa, både för föreningen och stadsdelen.

– Kom igen! Under ribban ska den vara, hör du!

Leif Sjöqvist står i toppluva och tumvantar och pekar med hela armen. Han skriker kommandon. De 26 16-åringarna som är med på träningen opponerar sig ibland men gör ändå som han säger.

– Det är tuffa kids, det här. Ibland kommer det någon som ska käcka sig, men det försvinner rätt snabbt, säger Leif Sjöqvist.

Leif Sjöqvist har varit fotbollstränare för Backas barn sedan 1989. Först i Backa IF och sedan 2005, efter sammanslagningen med Hisingstads IS, i Hisingsbacka FC.  

Tränar sex lag

Han är vad man kallar en eldsjäl. För en halvtidslön tränar han sex lag, från pojkar födda 2011 till juniorlag. Han uppskattar tiden han lägger på Hisingsbacka FC till två heltidstjänster. Det är jobb nästan varenda kväll och helg.

– När man gör det underlättar det ju om man är bra dum i huvudet. Annars går det ju inte, säger Leif Sjöqvist och skrattar.

– Men jag tycker också att det här är jävligt roligt. Fortfarande. Att umgås med barn och ungdomar, att gå från en träning med sjuåringar till en träning med 18-åringar.

En annan drivkraft är utanförskapet. Hisings Backa är ett av de områden i Göteborg som polisen bedömt som ett utsatt område, där kriminella har en inverkan på samhället.

Som tränare har Leif Sjöqvist jobbat aktivt med det; försökt få fler engagerade i fotbollen och gett fotbollsspelare som hamnat snett en andra chans.  Han tycker att den sociala dimensionen är minst lika viktig som själva fotbollen.

Fantastisk insats

När BK Häcken utlyste ett nyinstiftat samhällspris i början av året, ett stipendium på 20 000 kronor, till den person som på något sätt skapat ett positivt sammanhang för ungdomar på Hisingen var Leif Sjöqvist den person som fick flest enskilda röster.

– Det är en fantastisk insats han har gjort i Hisings Backa, både för föreningen och stadsdelen, säger BK Häckens klubbdirektör Dennis Andersson som motivering till priset.

– Det är kanske tusentals barn och unga som kan vittna om vad Leif har betytt för dem. Det blir allt färre som utför ett sådant osjälviskt arbete med barn och unga. Det är bara att lyfta på hatten.

Leif Sjöqvist drar i det vita skägget och ler.

– Det känns såklart jättebra att få cred för det jag gör. Det gör det, säger han.

– Det är rätt mycket i föreningen som inte hade blivit av om inte jag hade gjort det.

Jobbar med rösten

Han känner att han har bidragit till att ett okänt antal personer inte har hamnat i kriminalitet, att tjejer har hittat fotbollen genom att klubben tränat dem i direkt anslutning till skolan och till att Hisingsbackas A-lag tagit sig från division 6 till division 2 på åtta år med nästan uteslutande egna spelare.    

– Backa! Snabbt! Du, Einstein, inte åt det hållet!, skriker Leif Sjöqvist.

– Spring själv då Leif, ropar någon tillbaka och Leif skrattar.

Även om Leif Sjöqvist inte har så många år kvar till pensionsåldern har han ingen ambition att trappa ner.

– Jag fortsätter så länge jag kan hålla mig på benen, eller jag kan ta det med rullator eller i rullstol också, säger han och skrattar.

– Jag jobbar ändå mest med rösten på träningarna.

BK Häckens samhällspris

BK Häckens samhällspris delas i samband med den allsvenska premiären på Bravida arena den 1 april. Samhällspriset ersätter det pris som klubben under många år delat ut under namnet Sabine Söndergaards Hederspris. Detta pris delades ut efter ungefär samma kriterier.

2011 Safewalk, Länsmansgården

2012 Hisingsbacka FC

2013 MOD – Mer organdonationer

2014 Göteborgs Downfamiljer (Mohammed Ali Khan)

2015 Västra Hisingen basketklubb

2016 Hisingens boxningsklubb

2017 Integrationscentrum

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG