MASK. Parasiten sälmask är vanlig i filéer av torsk. Foto: Norma Cornes och privat

Elev fick mask i torsken – sälens fel

När en elev på en skola i Göteborg skulle äta i bamba upptäckte hen en mask i torsken. Nu har en anmälan skickats till Livsmedelsverket.

  • Publicerad 11:23, 22 jun 2020

Det finns ett direkt samband med antalet sälar.

Det var torsdagen den 4 juni som det serverades torsk på en skola i Göteborg. När en av eleverna skulle äta upptäckte hen en mask i fisken. Skolan kontaktade leverantören och en anmälan har nu skickats vidare till Livsmedelsverket.

Mask i torsk är inte så ovanligt som man kan tro. En undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet 2015 visade att över 60 procent av torskarna i vissa områden utanför Blekinge och Skåne hade parasiten. På västkusten var förekomsten lägre, även om den även här är vanlig. Men ingenting tyder på att maskar i torsk har minskat.

– Det finns ett direkt samband med antalet sälar, säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd, som ledde undersökningarna.

Sälarna är nämligen slutvärd för parasitiska spolmaskar som lever i fisk under en del av sin livscykel. Där det finns säl finns det parasiter i fisk.

– Anledningen att det är mindre på västkusten i förhållande till södra Östersjön är att det är mindre kusttorsk här. Då blir spridningen inte lika effektiv, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Han berättar att själva torsken inte blir sämre av masken. Äts fisken rå med en levande mask kan människan bli sjuk, men det är extremt ovanligt. Däremot är det mer vanligt med allergiska reaktioner mot parasiten.

– Man kan få magont om man äter själva masken. Men det är vanligare i andra kulturer där man äter mer rå fisk, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Hur kan man skydda sig?

– Maskarna överlever varken djupfrysningen eller ordentlig upphettning. Torsk tillagas ju ofta i låg temperatur vilket kan vara ett problem. Men om man ska äta rå som gravad så ska den vara fryst innan.  

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57