MASK. Parasiten sälmask är vanlig i filéer av torsk. Foto: Norma Cornes och privat

Elev fick mask i torsken – sälens fel

När en elev på en skola i Göteborg skulle äta i bamba upptäckte hen en mask i torsken. Nu har en anmälan skickats till Livsmedelsverket.

  • Publicerad 11:23, 22 jun 2020

Det finns ett direkt samband med antalet sälar.

Det var torsdagen den 4 juni som det serverades torsk på en skola i Göteborg. När en av eleverna skulle äta upptäckte hen en mask i fisken. Skolan kontaktade leverantören och en anmälan har nu skickats vidare till Livsmedelsverket.

Mask i torsk är inte så ovanligt som man kan tro. En undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet 2015 visade att över 60 procent av torskarna i vissa områden utanför Blekinge och Skåne hade parasiten. På västkusten var förekomsten lägre, även om den även här är vanlig. Men ingenting tyder på att maskar i torsk har minskat.

– Det finns ett direkt samband med antalet sälar, säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd, som ledde undersökningarna.

Sälarna är nämligen slutvärd för parasitiska spolmaskar som lever i fisk under en del av sin livscykel. Där det finns säl finns det parasiter i fisk.

– Anledningen att det är mindre på västkusten i förhållande till södra Östersjön är att det är mindre kusttorsk här. Då blir spridningen inte lika effektiv, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Han berättar att själva torsken inte blir sämre av masken. Äts fisken rå med en levande mask kan människan bli sjuk, men det är extremt ovanligt. Däremot är det mer vanligt med allergiska reaktioner mot parasiten.

– Man kan få magont om man äter själva masken. Men det är vanligare i andra kulturer där man äter mer rå fisk, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Hur kan man skydda sig?

– Maskarna överlever varken djupfrysningen eller ordentlig upphettning. Torsk tillagas ju ofta i låg temperatur vilket kan vara ett problem. Men om man ska äta rå som gravad så ska den vara fryst innan.  

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11