Elever bröt isen på Frölundaborg

Utbytesstudenter hamnade på glid när Fenestra Nya Hovås skulle vara värdar. Men till deras försvar är det svårt att hålla sig på benen är man för första gången står på ett par skridskor.

  • Publicerad 16:31, 4 maj 2019

Liselotte Janersten, matte- och textillärare på Fenestra Nya Hovås. Foto: Privat

I oktober förra året berättade Göteborg Direkt om hur 19 elev er och 5 lärare från Fenestra Nya Hovås åkte ned till Mallorca för att prova på vardagen som spanska studenter i en spansk skola.

Hovåselever söker vardagen i Spanien

Nu är det deras tur att bjuda igen. I förra veckan besökte de gästande eleverna Frölundaborg tillsammans med skolan där de för första gången fick prova på skridskor. En aktivitet som togs glatt emot.

– Det är både svårt och lätt och väldigt roligt, ropar Paula Matinez över sorlet i ishallen.

Paula står ändå stadigt på sina skridskor och det visar sig att det inte är hennes första gång men runt oss svischar bredbenta elever förbi – och ibland på alla fyra.

De spanska eleverna kom i måndags och har en fullspäckad vecka framför sig där Frölundaborg bara är första stoppet.

Halvspecial på schemat

De kommer även få en historisk rundtur i centrala Göteborg och en utflykt till Marstrand. På onsdag är det röd dag men inte för Fenestra Nya Hovås-elever och deras gäster.

– De kommer få prova på ämnen som inte finns i den spanska skolan så som hemkunskap och de olika slöjdämnena, berättar Liselotte Janersten, matte- och textillärare. De ska bland annat få lära sig göra en halvspecial.

Om ishallar och halvspecial är ovanliga företeelser i Spanien, vad reagerade ni på under ert besök?

– Svårt att säga en så specifik grej men jag reagerade på den höga volymen i klassrummen och spontaniteten hos eleverna. Där räcker ingen upp handen för att säga något utan de säger det bara, berättar Liselotte Janersten.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

"Lär sig mer än i skolbänken"

Syftet med utbytet är att eleverna ska få möta en ny kultur och upptäcka varandras olikheter och likheter. Precis som under Nya Hovås-elevernas resa till Mallorca så bor nu de spanska eleverna hemma hos dem.

– Det är fantastiskt att det finns utrymme för sånt här i skolan och inte bara sitta i skolbänken för man lär sig så otroligt mycket mer på det här, säger Peter Ahrens, lärare på Fenestra Nya Hovås.

Vi är GBG

    Vi är GBG