Elever får stå mållösa av kostnadsskäl

Askimsskolan står utan fotbollsmål efter att kommunen tagit bort dem från den intilliggande grusplanen. Nu har ett år passerat men de nya målen har eleverna inte sett skymten av.

  • Publicerad 12:00, 4 apr 2019

Mållösa. Elias Bogren, Labinot Zuta och Simon Fagerberg. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I stängslet som omgärdar grusplanen intill Askimsskolan har två tygremsor tvinnats genom gallret. De formar två rektanglar och symboliserar två fotbollsmål.

Förra vintern togs de befintliga målen bort från planen då de var i så dåligt skick att skolan bedömde de som farliga för eleverna och ungdomarna som vistas där på eftermiddagarna.

– De sa att vi skulle få nya mål så fort det tinat i marken men det var ett år sedan nu, säger Labinot Zuta i 6A.

Mål från syslöjden

Tygremsan i stängslet har skänkts av syslöjden som en tillfällig lösning men utan riktiga mål har nu lusten för fotboll på rasterna försvunnit helt.

Efter tuffa sparkrav – nu väljer rektorn att sluta

– Det är inte alls lika kul att spela fotboll nu. Vi som förut brukade spela fotboll sitter mest och hänger på rasterna eller spelar "King", säger Simon Fagerberg, 6A och Elias Bogren tillägger:

– Det är mycket lättare att koncentrera sig på lektionerna om man gjort någon fysisk aktivitet på rasten.

Avstår av ekonomiska skäl

Rektor, Katarina Elfvin, på Askimsskolan har vänt sig till kommunen men fått svaret att de inte kommer ersätta målen på grund av kostnadsskäl, om de vill ha nya mål får skolan själv stå för dem. Men då grusplanen inte är skolans mark utan förvaltas av park- och naturförvaltningen och är tillgänglig för alla vill skolan inte lägga pengar på mål de inte kommer kunna ha full uppsikt över.

– Park- och naturförvaltningen skriver att de avstår pågrund av ekonomiska skäl. Om vi ska lägga pengar på nya mål så vill vi kunna stänga planen efter skoltid för att undvika risken att de blir förstörda men det kan vi inte göra då vi inte äger marken, säger Katarina Elfvin.

Vi är GBG

    Vi är GBG