Elever fick smaka på livet i franska skolor

Resan till Frankrike blev uppskjuten flera gånger på grund av pandemin. Men i oktober kom eleverna på Franska skolan i Göteborg äntligen i väg. Den efterlängtade resan gav både minnen och vänner för livet.

  • Publicerad 16:00, 6 nov 2021

Vi har väntat i nästan två år. Det kändes jättekul och lite nervöst.

Delikat. Eleverna var mycket nöjda med den franska maten på i skolan och hos värdfamiljerna. Foto: Privat

“Vi fick efterrätt varje dag!” 

“Alla var mycket artigare.” 

Det är en nöjd skara elever från Franska skolan i Göteborg som berättar om sina upplevelser från resan till Villefranche-sur-Saône i Frankrike. Totalt var det 30 elever och sex lärare från årskurs fem till nio som besökte skolor i staden utanför Lyon.

En resa som blivit uppskjuten flera gånger på grund av pandemin. Men i mitten av oktober blev det efterlängtade besökte äntligen av. 

– Vi har väntat i nästan två år. Det kändes jättekul och lite nervöst, säger eleverna nästan i kör.

Trerätters meny

Besöket varade en hel skolvecka och under den tiden hann göteborgarna få en inblick i den franska skolmiljön och livet i den vackra staden på landsbygden.

Förutom att maten var mycket uppskattad – trerätters till skollunch – och att eleverna niade lärarna noterade svenskarna även att skoldagarna var längre, fler läxor och att det inte fanns några klockor i klassrummen.

– Det fanns en skolklocka som ringde in och ut, alla klasser började samtidigt. Det var smidigt.

De var också imponerade av skolans storlek och idrottsmöjligheterna på området.

Men det var inte bara skola, dagarna var också fullspäckade med aktiviteter.

– Vi bakade kakor en dag, det var jätteroligt och vi besökte Lyon med egen guide. 

Vänner för livet

Lärarna var också nöjda.

– Det var första gången vi reste men vi vill gärna göra om det. Nu är det nog ännu fler som vill följa med efter att ha hört om våra upplevelser, säger läraren Adeline Ramnäs.

Eleverna som följde med den här gången hade blivit uttagna efter att ha skrivit ett motivationsbrev på engelska eller franska. 

– Det var inget särskilt krav på franskakunskaper utan här har vi elever på olika nivåer, säger läraren Arnaud Schildt Pécoul.

Resan resulterade även i många nya vänner som var svåra att skiljas från efter en minnesvärd vecka. 

Men turligt nog, är elevutbytet ett EU-projekt, Erasmus, vilket innebär att till våren får göteborgarna besök av sina franska vänner. 

– Då ska de få bo hemma hos oss och vi ska visa dem Göteborg och kanske Liseberg!

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00