Brott. På kort tid har det inträffat två rån intill Hovåsskolan. Foto: Google/ Mostphotos/ Lennart Angermund

Elever rånade i Hovås – två fall på två dygn

Inom loppet av bara några dagar har två rån skett i närheten av Hovåsskolan i södra Göteborg. Båda fallen skedde ungefär vid samma tidpunkt när eleverna var på väg hem från skolan.

  • Publicerad 16:01, 17 jan 2020

Samtliga förövare åkte kollektivtrafik och vi har beställt videofilmer från bussarna...

De två fallen ägde rum vid i stort sett samma plats i gångtunneln under väg 158 som ligger nära Hovåsskolan.

Första fallet inträffade i tisdags strax efter lunch då två pojkar i sjuan blev rånade varav en av dem blev av med sin mobiltelefon. Det andra fallet skedde strax före klockan 14:30 på torsdagseftermiddagen då en elev från Hovåsskolan blev rånad och bestulen på sin mobil.

– Skolan har enbart ansvar för eleverna på skolans område medan föräldrarna har ansvar för sina barn till och från skolan, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen.

Samhällsansvar

Gällande vem ansvaret ligger på betonar Marie Åhman att man inte kan lägga ansvar på en myndighet eller förvaltning utan att det handlar om ett samhällsansvar.

– Samhällsansvaret innehåller allt ifrån hur vi bygger vår stad, polisens arbete, det brottsförebyggande arbetet och socialtjänsten. Det handlar om ett gemensamt ansvar där man inte kan peka ut en ensam aktör.

Goda förutsättningar

Lennart Ronnebro, kriminalkommissarie, lokalpolisområde syd Göteborg, berättar dock att trots att de två rånen skedde inom loppet av två dagar så har de goda förutsättningar att klara upp de båda fallen.

– Samtliga förövare åkte kollektivtrafik och vi har beställt videofilmer från bussarna på de aktuella tidpunkterna.

Ungdomar rånades utanför Hovåsskolan

"Vi har ett bra samarbete med närpolis"

Han berättar även att rektorn på den berörda skolan har ett nära samarbete med kommunpolisen i området, vilket också rektorn Carolin Juneberg bekräftar i en kommentar till Göteborg Direkt.

– Vi har ett bra samarbete med närpolis och även stadsdelsförvaltningen och det kommer vi fortsätta med.

Väktare på plats

Gällande det fortsätta arbetet kring säkerheten för barnen skriver Carolin Juneberg i ett mejl att de har ett kontinuerligt arbete på skolan kring säkerhet och trygghet för eleverna och rutiner finns i deras handlingsplaner.

– Vi har en dialog med elever och vårdnadshavare om hur vi kan förbättra tryggheten i och kring skolan och även skolvägen. Under några eftermiddagar finns en väktare på plats vid platsen där rånen skedde, säger Carolin Juneberg i ett mejl till Göteborg Direkt.

Ungdomarna de vanligaste rånoffren

Tittar man på statistik över hela Göteborg så ökade antalet anmälda rån mot barn under 18 år under 2019. Det uppger SVT Nyheter som har tagit del av siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. 2 480 sådana brott anmäldes, vilket är en ökning med 31 procent.

Här kan man alltså tala om en negativ trend i Göteborg om ett ökat våld mot barn under 18 år. Lennart Ronnebro berättar dock att det är en trend man kan se framförallt i centrum men att det däremot inte är en ökad trend i södra Göteborg.

– När vi har haft problem med detta tidigare här så klaras oftast fallen upp rätt så omgående.

Vikten av att polisanmäla

Kring det fortsätta jobbet med att förebygga denna typ av brott berättar Lennart Ronnebro om vikten av att polisanmäla rånförsök och trakasserier och att skolorna måste vara vaksamma.

Beteendet som förövarna har uppvisat under bägge fallen tyder på att det är spontana rånförsök det rör sig om säger Lennart Ronnebro. Han berättar även att han har svårt att säga i nuläget om det rör sig om samma gärningsmän men att det kan vara så.

Trots det inträffade uppger Carolin Juneberg att de utsatta eleverna mår bra.

– Vi samtalar med alla elever om vad som händer och försöker hantera deras oro. Under några eftermiddagar finns en väktare på plats vid platsen där rånen skedde.

Vi är GBG

    Vi är GBG