Eleverna tog första spadtaget mot en ny skola

En högstadieskola för nära 700 elever, två stora idrottshallar samt en permanent plats för Kulturskolan. Det håller nu på att byggas på marken där Lundby gymnasium tidigare stod.

  • Publicerad 12:00, 6 jun 2021

Det blir bra med en skola med elever från olika områden. Det skapar trygghet tror jag

"Efterlängtad", säger Johanna Pettersson, utbildningschef grundskoleförvaltningen. Foto: Sofia Hedberg

Med ett stadigt grepp om handtagen tog eleverna Ayse Irem Varol, Ronas Deveci och Hassan Axmed från Ryaskolan samt Alice Wendt och Mijo Timmerbacka från Svartedalsskolan de första symboliska spadtagen i arbetet med att bygga en ny högstadieskola på Hisingen.

– Det ska bli kul men känns lite nervöst eftersom så många kommer att titta på, berättade Mijo Timmerbacka inför spadtaget.

Hans klasskamrat Alice Wendt var förväntansfull.

– Jag har byggt sandslott sedan jag var liten. Jag är beredd, sa hon.

"Blir tryggt"

Eleverna, iklädda skyddshjälm och väst, var med som representanter för de elever som inom några år ska promenera längst med korridorerna i skolan.

Hisingens första gymnasieskola rivs

På frågan om de trodde att skolan skulle bli bra svarade eleverna ett rungande: "Ja!".

– Det blir bra med en skola med elever från olika områden. Det blir tryggt tror jag, säger Hassan Axmed.

Lundbyskolan ska bli hem åt cirka 700 elever, sju klasser per årskurs. Upptagningsområdet blir Biskopsgården och Lundby.

– Den nya skolan är efterlängtad eftersom det finns ett stort behov av skolor då elevunderlaget växer. Skolan kommer att ligga fantastiskt till. Det blir lätt att ta sig hit kollektivt och det kommer att bli en bra mötesplats, säger Johanna Pettersson, utbildningschef grundskoleförvaltningen.

Samlar idrott och kultur

Förutom klassrum och kontor till lärarna så ingår två idrottshallar samt permanenta lokaler för musikskolan. Musikskolan kommer bland annat att husera en danssal, studio och black box – ett mörklagt rum för scenföreställningar och andra kulturyttringar.

– Genom att samla verksamheter på det här sättet kommer det att bli en levande, öppen arena sju dagar i veckan. På dagtid kan skolan nyttja hallarna för idrottslektioner och på kvällstid tar föreningar över, berättar Anders Wictorin.

Eleverna har engagerats

I egenskap av elevrådsrepresentanter på Ryaskolan hade Ayse Irem Varol, Ronas Deveci och Hassan Axmed även varit med och spånat fram namnförslag till den nya skolan. Efter diskussioner landade man i namnet Lundbyskolan. Ett namn som klubbades igenom under kulturnämndens möte 24 maj.

– Unga kommer fortsatt att kunna vara delaktiga i skolans utformning, främst när det gäller utemiljöerna, säger Anders Wictorin, projektledare för bygget.

Hösten 2023 planeras skolan stå klar.

Paus. Efter spadtag blev det fika för Hassan Axmed och Ronas Deveci, Ayse Irem Varol samt fritidsledaren Abdirahman Mohamoud. Foto: Sofia Hedberg

Även lärare på Ryaskolan och Svartedalsskolan samt utbildningschef Johanna Pettersson fick gräva i jorden vid fototillfället. Foto: Sofia Hedberg

Konstfull mosaik

Lundbyskolan kommer att växa fram på marken där Lundby gymnasium tidigare låg.

Rivningen av Hisingens första gymnasium började redan i höstas, men delar av byggnaden kommer att leva vidare.

Gymnasiets aula, med mosaikverk av Lisa Larson, kommer att bevaras och användas av Lundbyskolan.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG