BRA EXTRAHJÄLP I SO. Varje tisdag närvarar senioren Eva Martinsson ideellt i klassrummet hos 5A på Johannebergsskolan. Foto: Markus Andersson

Eleverna uppskattar ideella seniorer i skolan

Äldre får dela med sig till yngre när seniorer får bli en del av Centrums skolor. Idén är ännu en del av stadsdelens satsning på möten över generationsgränserna. På samma gång som det ökar vuxennärvaron i skolan.

  • Publicerad 06:00, 24 nov 2015

Det är SO-lektion och eleverna i klass 5A putsar på detaljerna på vulkaner, tsunamis och världsdelar inför stundande grupparbetesredovisningar. Som vanligt på tisdagar finns det lite extra hjälp att få.
– Eva är min kompis som hjälper mig med saker. Hon är väldigt smart och kan bra engelska, säger Philip.
Klasskompisen Melissa tycker ungefär samma sak.
– Lite som en extra lärare. När Ann inte hinner med. Som vanligt fast lite mer.

Ömsesidiga villkor
Det är Eva Martinsson som de pratar om, som tidigare jobbade som chef långt bortom skolvärlden och nu närvarar i klassrummet helt ideellt. På ömsesidiga villkor.
– Jag kan tillföra min kunskap, mina erfarenheter och mitt lugn. Ägna mig helt åt min roll och har ingen press att leva upp till. Dessutom är det fantastiskt roligt, säger Eva Martinsson.
Hon är en av de drygt 20-talet seniorer som ger av sin tid i Centrums skolor. Bara för att de vill. I Eva Martinssons fall handlar det även om att vara med och påverka i samhället.
– Man kan inte se problemen i skolan som isolerade. Skolan måste ses i ett större sammanhang. Och därför borde ännu fler engagera sig.

Möte med äldre viktigt
Klassföreståndaren Ann Holm i Johannebergsskolans 5A menar också att Evas närvaro är större än bara extra hjälp under lektionerna.
– Alla barn har inte sina mor- och farföräldrar kvar i livet. Ju fler vuxna i klassrummet, desto bättre, men mötet med äldre är också viktigt, säger Ann Holm.
Det är främst ur den aspekten som idén stulen från Karlskrona fortsätter. Men också för att det blivit efterfrågat i skolan sedan starten under förra året.
– Förra terminen hade vi fler lärare som önskade sig seniorer än vad vi hade seniorer, säger Pernilla Johansson, ansvarig för Senior i skolan i stadsdelen Centrum.

Barn blir lugnare
Hon håller med om att barn blir lugnare med fler vuxna i skolan och menar att det är ett sätt att ta tillvara på äldre personers kunskaper. Men enligt henne är det inte ett sätt att fylla hål i skolorna utan kostnad. Snarare handlar det om att skapa möten över generationsgränserna. I skolan, där den yngre generationen redan finns.
– Det tillför verksamheten något. Mjuka värden som är viktiga när allt har blivit att det ska vara mätbart i samhället idag. Det här handlar om hjärta och själ hos de som går in i skolan, säger Pernilla Johansson.

MER OM... Seniorer i Centrums skolor


Totalt är det ett drygt 20-tal seniorer som närvarar ideellt i Centrums skolor i dagsläget. Pensionärer i åldrar från 64 till 80 år som tidigare arbetat bland annat som ingenjörer, arkitekter, brevbärare, lärare samt inom flyg- och bankbranschen.
I vår avser stadsdelen Centrum utöka Senior i skolan när ännu en kull pensionärer får chansen att gå den obligatoriska introduktionsutbildningen.
Projektet är en del av stadsdelens satsning på möten över generationsgränser och idéer finns om spridning till andra delar av staden.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20