Ludum UF. Amanda Gibrand, ekonomiansvarig, Anna Jaup Mignogna, säljansvarig, Celine Rydén, vd, Hanna Ivarsson, produktansvarig och Liv Blomster, marknadsansvarig. Foto: Privat

Elevernas omtänksamma spelidé prisas

Ludum UF, bestående av bland andra Liv Blomster från Lindås, skapade ett teckentolkat memoryspel där intäkterna går till Ronald McDonald Hus. Nu har de utsetts till vinnare av Ung företagsamhets pris i kategorin årets marknadsföring.

  • Publicerad 16:30, 17 maj 2021

Det var vårt största mål. Det innebär att vi kan jobba parallellt och därmed skänka ännu mer pengar till deras verksamhet

– Det känns såklart jätteroligt för vi kämpade väldigt mycket med vår marknadsföring, säger Liv Blomster, marknadsansvarig för Ludum UF.

Tillsammans med fyra klasskamrater på ekonomiprogrammet på Kitas gymnasium startade hon under sista gymnasieåret UF-företaget Ludum UF.

Affärsidén var ett memoryspel med motiv skapade av barn som legat på sjukhus och spelbrickorna är även teckentolkade.

Alla intäkter från försäljningen går till Ronald Mc Donald hus, där barn med allvarliga sjukdomar kan bo med sina familjer under sjukhusvistelsen.

Dubbel omtanke bakom elevernas memoryspel

"Vårt största mål"

Liksom i fjol hölls den nationella UF-mässan och prisutdelningen digitalt.

Förutom första pris i kategorin årets marknadsföring kammade Ludum UF även hem andra pris i årets nätbutik och hamnade på topp 10-listan över årets UF-företag.

– Vi har fått stor spridning i sociala medier och det är vi väldigt glada över.

Hittills har de samlat in runt 2500 kronor till Ronald McDonald hus, som nu blivit en officiell samarbetspartner.

– Det var vårt största mål. Det innebär att vi kan jobba parallellt och därmed skänka ännu mer pengar till deras verksamhet, säger Liv Blomster.

Hon menar att de fått mycket positiv respons, både från anhöriga till barn som haft det tufft och från andra barnfamiljer som berättat att deras barn börjat intresserat sig för teckenspråkstecken.

Kreativt. Motiven på memorybrickorna är ritade av barn och även teckenspråkstolkade. Foto: Privat

UF-företag

Ett UF företag är ett företag som drivs av ungdomar som går sista året på gymnasiet (vanligtvis ett program med ekonomisk inriktning).

Företaget drivs under ett år och fungerar precis som ett vanligt företag med vissa undantag.

Alla ungdomar som driver företag organiseras genom Ung Företagsamhet som arrangerar olika tävlingar, mässor med mera.

Man driver ett UF företag för att i första hand få prova på att driva ett företag rent praktiskt.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00