Elevers insamling fixar synen för hundratals

Det är kanske inte de allra hippaste eller trendigaste bågarna. Men alla är hela och rena. Elever på The English School Gothenburg har samlat in 303 par glasögon. "Jag tänkte att det var lite konstigt först, men sen förstod jag" säger Andras Kulcsar,10 år.

  • Publicerad 13:49, 17 apr 2018

– Ahhh, allting ser jättekonstigt ut. Aj, de är för starka.

– Nice, de passar dig!

– Nej, inte de gula, jag gillar inte färgen.

Leah Marenius, 10 år och Andras Kulcsar, 11 år provar glasögon tillsammans med lärarassistent och fritidspedagog James Milford. Tillsammans med andra elever i fritidsverksamheten för elever i årskurs fyra och fem på The English School Gothenburg i Långedrag har de samlat in 303 par glasögon. 67 par solglasögon och 236 vanliga.

Idén kom när James Milford inte ville slänga sina gamla glasögon och försökte lämna dem till en optiker.

– Jag hade gamla glasögon hemma och försökte lämna in dem hos olika optiker. Men de vill inte ha dem, säger han.

Spred budskap med affischer

Efter lite googlande hittade han den svenska ideella organisationen Vision for all, som tar emot glasögon och delar ut dem till behövande runt om i världen.

Insamlingsprojektet i skolan tog snabbt fart. Eleverna skapade affischer och spred budskapet. Men syftet med att samla in gamla glasögon var till en början inte helt självklart.

– Jag tänkte att det var lite konstigt först att samla in glasögon, men sen förstod jag, säger Andras Kulcsar.

Skolan försöker alltid ha ett projekt på gång som får eleverna att förstå att många länder skiljer sig från Sverige. Och att vi här ofta byter ut saker för att de är gamla. Inte för att de är trasiga.

– Nu har vi pratat om vem som behöver glasögon och vem som inte har råd eller möjlighet att köpa glasögon i fattigare länder. Vi tar för givet att man kan se, kolla på tv och se vad som händer i himlen. Det är många som inte kan det, säger James Milford.

Har ni några idéer på något annat ni kan samla in?

– Ja, kanske skor och kläder eller leksaker till länder som inte har råd med det, säger Leah Marenius.

– Eller kanske mössor, föreslår Andras Kulcsar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG