Premiär. Verket ”Sanningen, jag svär!” är ett avskalat dansverk med Mpululu Ntuve, Moa Forsberg och Elnaz Paiamani på scen. Foto: Azi Nouiem/Joseph Amegatcher

Elnaz lyfter viktiga frågor med dans

När Kortedaladansaren Elnaz Paiamani sätter upp sitt första egna dansverk baseras det på bland annat på psykologiska teorier och aktuella debattfrågor.

  • Publicerad 17:10, 7 nov 2021

29-åriga Elnaz Paiamani har dansat sedan hon var liten och utbildade sig bland annat i klassisk balett på Angeredsgymnasiet. Parallellt dansade hon på dansskolan Twisted feet där hon introducerades till hiphopens olika dansstilar.

Under sina verksamma dansår har Elnaz specialiserat sig på stilen locking.

– Det är en stil som har koppling till civilrättsrörelsen i USA. När man utövar svart kultur, men inte själv har det ursprunget, är det oerhört viktigt att känna till bakgrunden.

Tolkningsföreträde och cancelkultur är några av de aktuella debattämnen som Elnaz haft med sig i bakhuvudet när hon skapat sitt första egna dansverk ”Sanningen, jag svär!”.

– Jag har alltid velat göra ett projekt om sanningar. Hur det kan bli så att vi skyddar våra egna sanningar som att de skulle vara en del av oss själva? I arbetet med att skapa föreställningen har jag läst på om åsiktspolarisering och psykologiska termer som bekräftelsebias och backfire-effekten.

Hur uttrycker man det med dans?

– Bra fråga! Speciellt när man försöker göra ett verk som är så avskalat och okomplicerat som möjligt. Det är bara tre dansare, musik och ljus på scen...

– Vi speglar det i verket genom att man möter olika personer och vad relationerna mellan personerna kan leda till, berättar Elnaz Paiamani.

Premiär 10 november

”Sanningen, jag svär!” har premiär den 10 november på Stora teatern. Då visas även "ALIA" av Marco Wihlborg och Mia Hellberg.

De tre dansarna och koreograferna är alla del av ett nytt produktionsresidens för dans som instiftats av Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern med stöd av Vara Konserthus, Danscentrum Väst och Vitlycke Center for Performing Arts.