Backar. Politikerna backar – väntar med att införa parkeringsförbudet. Foto: Mostphotos

Elsparkcykel-förbudet skjuts upp i Göteborg

Det är fortfarande fritt fram att lämna elsparkcykeln på gångbanorna i Göteborg. Kommunen har valt att skjuta på den nya regeln om parkeringsförbud.

  • Publicerad 05:30, 30 aug 2022

Vi behöver nu analysera och utvärdera frågan.

Regeringen har fattat beslut om två nationella förbud som gäller från den 1 september. Det kommer inte längre vara tillåtet att köra elsparkcykel på gångbanor och det blir förbjudet att parkera elsparkcykeln på gång- och cykelbanor.

Däremot har regeringen låtit kommunerna själva bestämma om och när parkeringsförbudet ska införas – vilket Göteborg Stad har tagit fasta på. Enligt trafikkontoret är det ont om lediga parkeringsytor runt om staden och det är svårt att hitta lediga platser på gator och torg.

Därför skjuts parkeringsförbudet fram till i april nästa år.

– Vi behöver nu analysera och utvärdera frågan i ett större sammanhang, säger Markus Aarflot på trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Protest från S
Socialdemokraterna protesterade, som enda parti, mot beslutet som fattades i trafiknämnden. Partiet ansåg att diskussionen om elsparkcyklarna har pågått under flera år och det funnits gott om tid att förbereda sig inför förbudet.

– Jag är djupt bekymrad över att de andra partierna inte tar trafiksäkerheten på allvar. Det är en dålig signal till allmänheten att söka efter undantag, när lagen äntligen är på plats, säger kommunalrådet Blerta Hoti (S).

Socialdemokraterna anser att lagen om parkeringsförbud ska gälla i Göteborg från 1 september.

Nya lagen för elsparkcyklar

Från 1 september är det förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor, oavsett hastighet.

Det är fortsatt tillåtet att leda elsparkcyklar på gångbanor och att korsa gångbanor med elsparkcyklar.

Parkerinsgförbudet på gångbanor börjar gälla i Göteborg 1 april 2023.

Det dock förbjudet att parkera elsparkcyklar på ett trafikfarligt sätt eller så att de hindrar framkomligheten och tillgängligheten.

I början av det här året beslutade trafiknämnden att begränsa antalet delade elsparkcyklar till som mest 4 400. Hittills i år har cirka 3 600 elsparkcyklar placerats ut i Göteborg.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00