Cykelolyckorna fler. Män är mer olycksdrabbade än kvinnor. Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Elsparkcykeln farligast för fotgängaren

Antalet cykelolyckor ökar för varje år. Ett nytt inslag är elsparkcyklarna som visar höga siffror i olycksstatistiken. Värst drabbade är yngre och medelålders män.

  • Publicerad 08:06, 14 sep 2020

Förra året skadades närmare 700 personer i cykelolyckor i Göteborg, två av dem så allvarligt att de miste livet. Ytterligare en dödsolycka har hittills inträffat i år.

När det gäller elsparkcyklarna skjuter statistiken käpprakt i höjden. Från en enda olycka 2018 – när elsparkcyklarna var ett nytt inslag i stadsbilden – till 192 incidenter i Göteborg under förra året. 70 av olyckorna betecknades som allvarliga.

Fler cyklister

Hur facit ser ut efter coronasommaren är långt ifrån klart. Cykelintresset har varit stort sedan pandemin bröt ut och branschen har vittnat om en uppgång i cykelförsäljningen. Samtidigt har antalet aktörer som hyr ut elsparkcyklar i Göteborg mångdubblats under året.

– Än så länge är det dock för tidigt att dra några slutsatser om olycksstatistiken för 2020. Det är alldeles för stor eftersläpning när det gäller inrapporteringen, säger Ryo Yamasaki, statistiker på Transportstyrelsen.

Under första halvåret i år rapporterades 199 cykelolyckor i Göteborg, 82 av de inblandade fick svåra skador och en person avled. Samma tidsperiod skedde 22 olyckor med elsparkcyklar, varav sex av dem hade allvarlig utgång.

Farligaste cykelvägarna

Antal olyckor 2016–2020

Vasagatan, 32

Karl Johansgatan, 32

Nya Allén, 30

Viktoriagatan, 29

Väg 570, 27

Kungsportsavenyn, 25

Skånegatan, 24

Väg 565, 23

Björlandavägen, 23

Hjalmar Brantingsgatan, 21

Gamlestadsvägen, 20

Väg E6, 19

Delsjövägen, 19

Mölndalsvägen, 19

Östra Hamngatan, 18

Götaälvbron, 17

Linnégatan, 16

Södra Hamngatan, 16

Kruthusgatan, 16

Sankt Sigfridsgatan, 15

Totalt, 553

Visa merVisa mindre

Elsparkcyklar farliga för fotgängare

Majoriteten av alla incidenter med cykel och elsparkcykel är singelolyckor och ingen annan råkar illa ut förutom den som kör. Bara en handfull fotgängare skadades av att de blev påkörda av en cyklist under förra året.

Då är elsparkcyklarna en större fara för dem som promenerar. Under förra året skadades 14 fotgängare i samband med elsparkcykelolyckor i Göteborg. I år har ytterligare fyra gående varit inblandade.

Unga män

Både som cyklister och elsparkcyklister är männen överrepresenterade i statistiken. När det gäller elsparkcyklar är det framförallt unga män mellan 18 och 39 år som skadas i trafiken. Männen är nästan dubbelt så många som de olycksdrabbade kvinnorna.

Men även på ”vanliga” cyklar lever männen farligare, något som också går längre upp i åldrarna. De cyklister som oftast är inblandade i trafikolyckor är män 18–64 år. Allra flest finns i ålderskategorin 40–64 år, enligt Transportstyrelsens statistik.

– Män är nästan alltid överrepresenterade i olyckor, oavsett fordon. Om du ser på antalet omkomna i trafiken totalt är ungefär 75 procent män, säger Ryo Yamasaki.

Fotnot: Transportstyrelsens statistik bygger på siffror som rapporterats in från sjukhus och polis och är sannolikt högre i verkligheten.

Här händer flest olyckor med elsparkcyklar:

Antal olyckor 2016–2020

Kungsportsavenyn 10

Linnégatan 8

Järntorget 7

Södra Vägen 7

Skånegatan 6

Södra Hamngatan 6

Östra Hamngatan 6

Kungsportsplatsen 5

Vasagatan 5

Västra Hamngatan 5

Aschebergsgatan 4

Gibraltargatan 4

Totalt 64

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12