Cykelolyckorna fler. Män är mer olycksdrabbade än kvinnor. Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Elsparkcykeln farligast för fotgängaren

Antalet cykelolyckor ökar för varje år. Ett nytt inslag är elsparkcyklarna som visar höga siffror i olycksstatistiken. Värst drabbade är yngre och medelålders män.

  • Publicerad 08:06, 14 sep 2020

Förra året skadades närmare 700 personer i cykelolyckor i Göteborg, två av dem så allvarligt att de miste livet. Ytterligare en dödsolycka har hittills inträffat i år.

När det gäller elsparkcyklarna skjuter statistiken käpprakt i höjden. Från en enda olycka 2018 – när elsparkcyklarna var ett nytt inslag i stadsbilden – till 192 incidenter i Göteborg under förra året. 70 av olyckorna betecknades som allvarliga.

Fler cyklister

Hur facit ser ut efter coronasommaren är långt ifrån klart. Cykelintresset har varit stort sedan pandemin bröt ut och branschen har vittnat om en uppgång i cykelförsäljningen. Samtidigt har antalet aktörer som hyr ut elsparkcyklar i Göteborg mångdubblats under året.

– Än så länge är det dock för tidigt att dra några slutsatser om olycksstatistiken för 2020. Det är alldeles för stor eftersläpning när det gäller inrapporteringen, säger Ryo Yamasaki, statistiker på Transportstyrelsen.

Under första halvåret i år rapporterades 199 cykelolyckor i Göteborg, 82 av de inblandade fick svåra skador och en person avled. Samma tidsperiod skedde 22 olyckor med elsparkcyklar, varav sex av dem hade allvarlig utgång.

Farligaste cykelvägarna

Antal olyckor 2016–2020

Vasagatan, 32

Karl Johansgatan, 32

Nya Allén, 30

Viktoriagatan, 29

Väg 570, 27

Kungsportsavenyn, 25

Skånegatan, 24

Väg 565, 23

Björlandavägen, 23

Hjalmar Brantingsgatan, 21

Gamlestadsvägen, 20

Väg E6, 19

Delsjövägen, 19

Mölndalsvägen, 19

Östra Hamngatan, 18

Götaälvbron, 17

Linnégatan, 16

Södra Hamngatan, 16

Kruthusgatan, 16

Sankt Sigfridsgatan, 15

Totalt, 553

Visa merVisa mindre

Elsparkcyklar farliga för fotgängare

Majoriteten av alla incidenter med cykel och elsparkcykel är singelolyckor och ingen annan råkar illa ut förutom den som kör. Bara en handfull fotgängare skadades av att de blev påkörda av en cyklist under förra året.

Då är elsparkcyklarna en större fara för dem som promenerar. Under förra året skadades 14 fotgängare i samband med elsparkcykelolyckor i Göteborg. I år har ytterligare fyra gående varit inblandade.

Unga män

Både som cyklister och elsparkcyklister är männen överrepresenterade i statistiken. När det gäller elsparkcyklar är det framförallt unga män mellan 18 och 39 år som skadas i trafiken. Männen är nästan dubbelt så många som de olycksdrabbade kvinnorna.

Men även på ”vanliga” cyklar lever männen farligare, något som också går längre upp i åldrarna. De cyklister som oftast är inblandade i trafikolyckor är män 18–64 år. Allra flest finns i ålderskategorin 40–64 år, enligt Transportstyrelsens statistik.

– Män är nästan alltid överrepresenterade i olyckor, oavsett fordon. Om du ser på antalet omkomna i trafiken totalt är ungefär 75 procent män, säger Ryo Yamasaki.

Fotnot: Transportstyrelsens statistik bygger på siffror som rapporterats in från sjukhus och polis och är sannolikt högre i verkligheten.

Här händer flest olyckor med elsparkcyklar:

Antal olyckor 2016–2020

Kungsportsavenyn 10

Linnégatan 8

Järntorget 7

Södra Vägen 7

Skånegatan 6

Södra Hamngatan 6

Östra Hamngatan 6

Kungsportsplatsen 5

Vasagatan 5

Västra Hamngatan 5

Aschebergsgatan 4

Gibraltargatan 4

Totalt 64

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20