WHEELS. Från soliga Kalifornien till regniga Göteborg. Foto: Mostphotos

Elsparksutmanare etablerar sig i Göteborg

Voi, Tier, Lime och Wind har redan blivit en del av det göteborgska stadsrummet. Nu rullar även Wheels in från Kalifornien – en eldriven minicykel med med sadel, men utan trampor.

  • Publicerad 11:50, 21 feb 2020

Amerikanska Wheels är mer av en pedallös eldriven minicykel än en elsparkcykel. Företaget etablerade sig i Stockholm i slutet av förra året och nu kommer de även till Göteborg.

– De har skrivit på en överenskommelse med staden, säger Malin Månsson, projektledare på trafikkontoret.

När kommer de och hur många?

– Det vet vi inte. Det är ingen information vi har fått ännu. Men vi har sagt att vi vill ha information lite i förväg, säger Malin Månsson.

Har fler nya företag varit intresserade av att etablera sig i Göteborg?

– Vi har blivit kontaktade av fler företag som visat intresse, men inget som vi fått någon bekräftelse på.

Nu skärps reglerna för elsparkcyklar i Göteborg

Exakt hur många elsparkcyklar som finns i Göteborg är det ingen som vet.

– Om vi ser på tidigare statistik så har vi sett att det varierar rätt mycket. Jag gissar att det handlar om efterfrågan, säger Malin Månsson.

Under vintern har utbudet av elsparkcyklar minskat något.

– Flera av bolagen har färre cyklar ute under vintern, men de har sagt att de ska sättas ut igen under våren. Wind kom ju i slutet av förra året. De sa att de skulle köra fram till vintern och sedan plocka in dem och återkomma. Även Lime har plockat in sina elsparkcyklar i december, men de kommer tillbaka sedan.

Är det någon ytterligare förändring när det kommer till elsparkcyklarna i år?

– Inte som vi vet än. Sveriges kommuner och regioner har kommit med en uppdatering av markupplåtelse av offentlig plats som tar upp elsparkcyklar. Nu får vi sätta oss ned och se vad det kan innebära för oss. Vi har också pratat med Stockholm och har en dialog med dem om hur de tolkar det här. Även Transportstyrelsen håller på med en utredning, men den kommer först nästa år, säger Malin Månsson.

Trots kritiken: Göteborg näst bäst på att åka Voi

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57