Roger Bodin håller flera föreläsningar i veckan för besökare. Foto: Stiftelsen Emigranternas Hus Göteborg

Emigranternas hus hotas av nedläggning

Emigranternas hus bär på en stor del av vår historia. Nu hotas verksamheten av nedläggning. Förklaringen: Hyreshöjningar och minskade kommunala bidrag.

  • Publicerad 07:49, 29 jan 2020

År 1982 lades första motionen i kommunfullmäktige om ett emigrantmuseum i Tullhuset, först och 21 år senare, 2003 blev Emigranternas hus verklighet. Foto: Anne Holmer Löfving

För drygt 100 år sedan var Packhuskajen och Tullhuset en avskedsplats innan resan till Nordamerika. Omkring en miljon människor passerade Göteborg på sin väg mot det nya landet.

Sedan 2003 har Emigranternas hus hållit till i Tullhuset och varit ett centrum för historia, forskning och möten på temat in- och utvandring. Nu hotas verksamheten av nedläggning. Det årliga bidraget från kulturnämnden halverades till 2020.

– Det mest anmärkningsvärda är att året innan staden ska celebrera sina 400 år så läggar man ned en verksamhet som står för stadens själ. En framgångsrik stad värnar om sin egen historia, säger Roger Bodin, verksamhetsledare på Stiftelsen Emigranternas Hus.

Höjd hyra

Samtidigt som bidragen har minskat har hyran höjts när fastighetsbolaget Higab infört en marknadshyra.

– Hyran utgör nu ungefär hälften av alla våra omkostnader, säger Roger Bodin.

De senaste tre åren har Emigranternas hus årshyra höjts från 925 000 kronor per år till 1 356 000 kronor.

– Det man gör är att man tittar på liknande lokaler och liknande lägen. På det sättet får man fram en hyra som marknaden är beredd att betala, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Higab.

Spelar det ingen roll vad det är för typ av verksamhet?

– Vi tar hänsyn till vilken typ av verksamhet det är. En kontorsverksamhet betalar inte samma som en restaurangverksamhet till exempel. Det är en del i marknadshyresbedömningen. Vi är ett kommunalt bolag och får inte särbehandla varken positivt eller negativt enligt vårt ägardirektiv. När det gäller Emigranternas hus så kan jag säga att deras hyra definitivt ligger i det lägre spannet av marknadshyror, säger Pontus Isaksson.

Han berättar att Emigranternas hus även fått erbjudande om att minska på sina lokaler och på så sätt få ner hyran.

– Det är ett erbjudande man som fastighetsägare normalt inte ger under pågående hyresavtal. men vi försökte hitta en lösning. De tackade nej till det och menade att de hade behov av samtliga lokaler, säger Pontus Isaksson.

Migration i då- och nutid

Emigranternas hus har omkring elva tusen besökare varje år. Många av dem är barn.

– En vanlig dag har vi två skolklasser. Ett besök hos oss tar ungefär en och en halv timme, säger Roger Bodin.

Utställningarna och föredragen handlar om historisk migration till Amerika, men även kopplat till migration i dag.

– När svenskarna kom till det nya landet var vi invandrare. Då gjorde vi mycket som nya svenskar gör hos oss som vi har svårt att förstå. Men det är enklare att förstå när man tittar i backspegeln. Som till exempel att bosätta sig med andra svenskar. Människans behov av att ha kontakt med våra rötter. På Migranternas hus speglar vi dåtid och ger perspektiv på nutid, säger Roger Bodin.

Vad betyder lokalerna för verksamheten?

– Det är styrkan – att vara på den platsen där det ägde rum. Man hade kunnat vara i en undervisningssal eller var sjutton som helst, men då förlorar man något väldigt viktigt. När vi säger till våra amerikanska besökare att de ska gå ner på kajen och skrapa på samma stenar som deras förfäder klev på så blir det väldigt starkt, säger Roger Bodin.

"Kassan är tom vid halvårsskiftet"

På grund av det ekonomiska läget har de redan nu fått göra sig av med två anställda för att hålla igång verksamheten.

– Nu är vi bara två kvar. Jag jobbar ideellt och så har vi en anställd. Han är också uppsagd men har fyra månaders uppsägningstid. Efter det blir jag ensam kvar, säger Roger Bodin.

Om inget förändras – när tror du ni måste lägga ned?

– Kassan är tom vid halvårsskiftet.

Så ska föreningarnas hyror bli mer jämlika

Stora Tullhuset

Stora Tullhuset stod färdigt 1867.

1885 gjordes en tillbyggnad som slöt gården mot Packhusplatsen och 1911 utökades huset mot norr till söder.

Under senare hälften av 1800-talet förvandlades Packhusplatsen och Stora Tullhuset till centrala punkter i den svenska utvandrarvågen till Amerika.

En större om- och tillbyggnad genomfördes 1927. Bland annat tillkom två våningsplan och huset fick då sitt nuvarande utseende mot Packhusplatsen.

Huset fungerade som tull- och packhus fram till 1973.

Numera rymmer huset Emigranternas hus och Casino Cosmopol.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00