Emma Green frontar insamling för coronaforskning

Friidrottaren Emma Green från Bergsjön är en av kändisarna som frontar Hjärt-Lungfondens nya satsning för coronaforskningen. ”Ett område som ligger mig varmt om hjärtat” säger hon.

  • Publicerad 10:30, 21 maj 2020

Det är otroligt många som drabbas just nu.

I Sverige lever två miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom, som också är den vanligaste dödsorsaken, enligt Hjärt-Lungfonden.

Den nya satsningen syftar till att samla in medel till forskningen för att hjälpa personer som lever med diabetes och högt blodtryck, har överlevt en hjärtinfarkt eller som lever med lungsjukdomen KOL – och som riskerar att drabbas av covid-19.

– Det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Med hjälp av våra nya ambassadörer hoppas vi bli ännu fler som ger till forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Sahlgrenska testar läkemedel mot corona

Kändisar i fronten

Ambassadör för satsningen är friidrottaren Emma Green från Bergsjön tillsammans med musikerna Charlotte Perrelli, Kayo Shekoni och Mojje Milac.

Med kändisarnas draghjälp hoppas Hjärt-Lungfonden öka insamlingen till forskning om covid-19 kopplat till hjärt-lungsjukdom.

– Det här är ett område som ligger mig nära hjärtat. Det är otroligt många som drabbas just nu, säger Emma Green.

Fryshuset tryggar ungas vardag under corona

Så här kan du bidra till Hjärt-Lungfonden:

Starta en insamling till forskningen på Facebook via länken här https://www.facebook.com/fund/hjartlungfonden/

Swisha en gåva till 90 91 92 7. Märk gåvan ”COVID19”

Ge en gåva på hemsidan https://www.hjart-lungfonden.se/covid19/stod-forskningen/4/

Visa merVisa mindre

Ambassadör. Friidrottaren Emma Green från Bergsjön frontar Hjärt-Lungfonden nya satsning. Foto: Mostphotos/Hasse Sjögren

Mer om hjärt-kärlsjukdom

Antal drabbade: I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom, som också är den vanligaste dödsorsaken idag.

Dödstal: Över 30 000 invånare dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.

Sjukdomar: De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

Riskfaktorer: Riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes ökar dramatiskt i befolkningen och riskerar att öka dödstalen i hjärt-kärlsjukdom.

Forskning räddar liv: Tack vare forskning och nya behandlingsmetoder har antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdom minskat med en fjärdedel på tio år.

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

Källa: Hjärt-Lungfonden

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11