Emmas dröm om ensamheten blev sann

67 dygn tog resan från Santa Helena till Stornoway på Yttre Hebriderna. Ensam på öppet hav med tid för tankar och reflektioner. Precis som Emma Ringqvist ville.

  • Publicerad 16:15, 8 sep 2019

Det finns ingenting annat i mitt som varit så tydligt än att jag skulle segla ensam.

Hon har räknat dem. Trappstegen till huset som hon och hennes man precis flyttat in i på Brännö. 72 stycken. I antal några fler än de dygn hon seglade i sträck, när hon som ensamseglare siktade mot Göteborg från Sankta Helena i Sydatlanten, någonstans i höjd med Angola. Det gick inte riktigt. Förnödenheterna tröt och hon tvingades i hamn i Stornoway utanför Skottlands västkust.

– Jag hade i och för sig ris och linser kvar. Men hade gått ner åtta kilo på den rutten, säger hon och sträcker på sin långa, smala kropp som för att visa att det inte fanns mycket att ta av.

Ensamseglare

Emma Ringqvist är ensamseglaren som startade från Göteborg med siktet på att segla jorden runt. Det blev inte så, men ett äventyr gott nog, som tog henne via Falmouth på Englands sydkust och Kanarieöarna till Brasilien och vidare.

– Den första sträckan var med två engelska vänner, för jag ville känna på båten, säger hon, som hade haft kort med förberedelse då hon seglade från Sverige i september 2017.

– När vi kom fram var jag helt utbränd. Jag orkade inte göra någonting och blev rädd. Det var så hetsigt innan avfärd.

Det blev några dagar av fullständig vila innan etapp två klarades av – den till Kanarieöarna – hade ytterligare någon vecka gått. Där tog hon det lugnt. Stannade i sex veckor, spelade musik på gatorna - hon hade fyra gitarrer med på resan – som täckte mat och uppehälle. Sedan var det dags för Brasilien. Den första stora utmaningen.

– Det finns ingenting annat i mitt som varit så tydligt än att jag skulle segla ensam. Det har varit en stark drivkraft. När beslutet väl var taget kunde jag inte sova på grund av adrenalinpåslaget. Att jag kunde! berättar Emma Ringqvist.

– Men jag fick rekommendationen att inte gå ut för hårt med att segla jorden runt. Fast det var viktigt att segla länge på havet. Då jag var på väg mot Brasilien var det svindlande med det stora havet under mig och den stora himlen över mig.

Väl ute på Atlanten fick hon mycket tid för sig själv och insåg att hon för första gången i sitt liv var lat. Det hon aldrig är annars.

Passadvindarna gav henne en god resa, förutom ett åskoväder som skrämde. Väl framme i Salvador firade hon nyår för att sedan segla till Rio de Janeiro för att fira sin pappa som fyllde 70 år.

– Jag träffade mamma och pappa, som hade med ett ankarspel som var för dyrt att köpa där, säger Emma Ringqvist, som inte släppt idén med att ta sig jorden runt.

Passet gick ut

Men samtidigt började hennes pass gå ut. Tiden medgav inte att stanna kvar och invänta den dryga byråkratin för att få det klart. Så hon tog sikte mot Tristan da Cunha, ön i Sydatlanten som är den bebodda plats på jorden längst bort från någon annan bebodd plats.

– Precis innan jag kom fram dog min motor och det är på grund av vågorna bara 50 procents chans att komma iland, säger hon som ändå hade tur med vädret och kom fram till ön.

– Det var helt fantastiskt. 250 personer som bor på ön, inga mobiler, ingen flygplats. Jag åker gärna dit igen för att bo där.

Istället blev det Sankta Helena, där en reparation av motorn skulle bli för dyr. Så Emma Ringqvist seglade mot Göteborg och kom hem efter tio månader på havet, för att lika snart längta ut igen.

Ema Ringqvist

Är: Nyss fyllda 40. Äventyrare, föreläsare, ensamseglare, musiklärare och jobbar just nu med autistiska människor i Järna. Har kustskepparexamen.

Bor: På Brännö, nyligen ditflyttad, med man och hans 9-åriga dotter. Uppvuxen i Göteborg. Flyttade som 9-åring till Orust för att sedan gå på musikgymnasium i Göteborg innan 18 år i London väntade.

Gillar: Havet och att segla. Musik, spelar och gör egna låtar, jobbar som gitarrlärare. Är naturmänniska i allmänhet men havsmänniska i synnerhet.

Drömmer. Om att göra en jorden runt-segling – ensam, med familjen, antingen om två, tre år eller då hon fyllt 60.

Visa merVisa mindre

Emma Ringqvists Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Linnégatan – Avenyn

Södra skärgården – Norra skärgården

Röda sten – Saltholmen

Botan – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Delsjön – Slottsskogen

Färja – Spårvagn

Bokmässan – Filmfestivalen

Operan – Konserthuset

Visa merVisa mindre

Vi är GBG