En av fyra förskolor brister i solskyddet

En av fyra förskolegårdar i Göteborg har brister i solskydd. Det visar en rapport från Miljöförvaltningen, som fortsätter tillsynen nu under sommaren. – Hudcancerfallen ökar och barn är extra utsatta. Därför är detta ett prioriterat ämne, säger Hilde Herrlund, miljöinspektör.

  • Publicerad 09:00, 15 jun 2017

Trots att sommarmånaden inleddes med regn och rusk är solen stark när den väl visar sig. Barn är extra utsatta för solens farliga strålar. De har tunnare hud än vuxna och bränner sig därför lättare, vilket ökar risken för att drabbas av hudcancer längre fram i livet.

Enligt en nyutgiven skrift från Strålsäkerhetsmyndigheten orsakas närmare 90 procent av alla hudcancerfall av för mycket UV-strålning. Enligt samma publikation har var femte svensk ettåring bränt sig i solen.

Mot bakgrund av detta valde Miljöförvaltningen i Göteborg att 2015 starta en tillsynskampanj om solskydd på förskolor i Göteborgs kommun.

En första rapport, efter insamlade uppgifter från cirka 200 förskolor i fyra stadsdelar, visar att en av fyra förskolegårdar har brister i solskyddet som kräver åtgärder.

– Från maj till september kommer vi att åka ut till de flesta förskolor vi inte har besökt tidigare. Vi väljer soliga dagar och kommer oanmälda. Främst tittar man på platser där barnen sitter still en längre stund, som sandlådor och vid borden där de äter mellanmål. Vi pratar med personalen och kommer tillsammans fram till eventuella åtgärder, säger Hilde Herrlund, miljöinspektör.

Skuggas av segel

Än så länge har man bara hunnit titta på cirka en tredjedel av kommunens över 570 förskolor, både kommunala och fristående.

Pilegården 9H förskola i Askim var en av förskolorna som bedömdes ha brister i solskyddet, något som nu åtgärdats av två stora solsegel över sandlådorna.

– En del har också valt att bygga en pergola med ett fast tak över till exempel sandlådan, säger Hilde Herrlund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG