En av fyra förskolor brister i solskyddet

En av fyra förskolegårdar i Göteborg har brister i solskydd. Det visar en rapport från Miljöförvaltningen, som fortsätter tillsynen nu under sommaren. – Hudcancerfallen ökar och barn är extra utsatta. Därför är detta ett prioriterat ämne, säger Hilde Herrlund, miljöinspektör.

  • Publicerad 09:00, 15 jun 2017

Trots att sommarmånaden inleddes med regn och rusk är solen stark när den väl visar sig. Barn är extra utsatta för solens farliga strålar. De har tunnare hud än vuxna och bränner sig därför lättare, vilket ökar risken för att drabbas av hudcancer längre fram i livet.

Enligt en nyutgiven skrift från Strålsäkerhetsmyndigheten orsakas närmare 90 procent av alla hudcancerfall av för mycket UV-strålning. Enligt samma publikation har var femte svensk ettåring bränt sig i solen.

Mot bakgrund av detta valde Miljöförvaltningen i Göteborg att 2015 starta en tillsynskampanj om solskydd på förskolor i Göteborgs kommun.

En första rapport, efter insamlade uppgifter från cirka 200 förskolor i fyra stadsdelar, visar att en av fyra förskolegårdar har brister i solskyddet som kräver åtgärder.

– Från maj till september kommer vi att åka ut till de flesta förskolor vi inte har besökt tidigare. Vi väljer soliga dagar och kommer oanmälda. Främst tittar man på platser där barnen sitter still en längre stund, som sandlådor och vid borden där de äter mellanmål. Vi pratar med personalen och kommer tillsammans fram till eventuella åtgärder, säger Hilde Herrlund, miljöinspektör.

Skuggas av segel

Än så länge har man bara hunnit titta på cirka en tredjedel av kommunens över 570 förskolor, både kommunala och fristående.

Pilegården 9H förskola i Askim var en av förskolorna som bedömdes ha brister i solskyddet, något som nu åtgärdats av två stora solsegel över sandlådorna.

– En del har också valt att bygga en pergola med ett fast tak över till exempel sandlådan, säger Hilde Herrlund.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11