VAL 2018: Skolpartiet Göteborg ger sig in i valspruten och ställer upp i kommunalvalet. "Det nuvarande skolsystemet är fullständigt på väg utför", säger Johan Bergqvist gymnasielärare och talesperson.

En månad till valet: Då startar de nytt parti

Hallå där Johan Bergqvist, gymnasielärare och talesperson för det nybildade Skolpartiet Göteborg. Partiet som vill ha ordning och reda i en skola där kunskap ska styra, inte vinster och trender.

  • Publicerad 05:30, 9 aug 2018

Det är bara en månad kvar till val, varför ger ni er in nu?

– Vi bildades sent men skolans tillstånd och våra heta diskussioner ledde till att vi måste ge oss in i politiken nu. Vår plan är att komma i kapp till nästa val.

Varför behövs ert parti?

– Det nuvarande skolsystemet är fullständigt på väg utför. Läraryrket har förlorat sin status samtidigt som marknadskrafter, trender och vinster styr skolan istället för kunskap och forskning. Elevers kunskaper blir inte bättre, pedagogiken är inte till för alla. I dagens skola ska elever till stor del söka sin egen kunskap vilket bara främjar de som får stöd hemifrån.

Hur vill ni förändra skolsystemet?

– Vi vill skapa en kunskapsinstitution med fokus på grundläggande baskunskaper som läsning och räkning i tidig ålder med traditionell undervisning. Vi vill förstatliga skolan för att få den mer jämlik där staten är resursfördelare utan egen vinning. Vi vill även ta bort det fria skolvalet. Skolor ska finnas där barn bor, det vi tror kommer att motverka segregationen på långsikt. Vi vill också att lärare ska få vara lärare och elever ska vara elever och inte ”kunder” som i dag när marknaden styr.

Är ni ett enfrågeparti?

– Ja, vi är ett parti som har hand om en stor fråga som lägger grunden för mycket i samhället.

Hur då?

– Vi tror att om befolkning får en gedigen utbildning i skolan motverkar det segregation och öppnar dörrar till möjligheter för individer att gå sin egen väg i livet.

Står ni till vänster eller höger?

– Vi vill förstatliga skolan vilket många menar är vänster samtidigt kan man tycka att vi har ganska konservativa tankar om kunskapsförmedling men detta borde man se mer neutralt på. Skolan ska inte ha en ideologi. Vi är måna om samtalet och kommer stödja de idéer som ligger närmast vår politik och inte ta hänsyn till politisk färg.

Vad vill du säga till väljarna?

– Tycker man att pengarna som finns i skolan ska återinvesteras i verksamheten ska man rösta på oss. Och om man tycker att skolan är rötterna i det svenska samhället och att den ska bygga ett kunskapssamhälle på lång sikt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG