DISTANS. Elisabeth Sporrong håller emot bordet när viden drar med sig plexiglasskivan. Foto: Jakob Kerren

En sommar bakom plexiglas

Efter totalt besöksstopp på landets äldreboenden har fler och fler öppnat upp för anhörigbesök utomhus med med en plexiglasskiva som skydd.

  • Publicerad 05:30, 17 jun 2020

Ja, det är en liten ökad risk. Men vi tycker att det uppväger risken mot att de ska bli så isolerade att de känner sig deprimerade. Man kan dö av det också.

Birgitta Bard- Dahl, enhetschef på Järnbrotts hus. Foto: Jakob Kerren

Vinden fångar 84-åriga Berit Tostes sommarhatt. Dottern Elisabeth Sporrong sitter på andra sidan plexiglaset på äldreboendet Järnbrotts hus altan. Hon får inte hämta den. Marie Andréasson, som jobbar på avlösningen, rusar efter hatten med nyspritade händer. Hela dagen har hon suttit bredvid de boende och tolkat vad de anhöriga säger.

– Det är svårt att inte få klappa och krama. Det är väldigt bra att vi kan se varandra så här, men man kommer långt ifrån. Jag blir väldigt berörd av att se henne, säger Elisabeth.

Demenssjukdomen gör det svårt för Berit att formulera sig, dagsformen varierar. I dag har Elisabeth med sig glass.

– När man inte kan prata får man göra något annat. Mamma älskar sötsaker. Speciellt glass. Det ser man ju. Var det gott med glass mamma?, artikulerar Elisabeth.

Marie torkar av Berits mungipor med en servett mellan tuggorna.

Elisabeth är uppvuxen i Högsbo så när Berit fick plats på Järnbrotts hus för tre och ett halvt år sedan var det som att komma hem. Innan coronapandemin brukade Elisabeth hälsa på varje vecka. Under våren har de inte kunnat ses på tre månader.

– Det har varit det svåraste för mig. Vi brukar gå till Axel Dahlströms torg och köpa glass eller så sitter vi och sjunger. Mamma har sjungit i kör. Men nu går det inte när vi inte hör varandra, säger Elisabeth.

Äldrevården har varit särskilt utsatt under coronapandemin med omkring hälften av alla dödsfall, även om de flesta äldreboendena i landet inte haft några smittade alls.

– Vi har varit smittfria hittills. Vi har inga konstaterade fall, säger Birgitta Bard- Dahl, enhetschef på Järnbrotts hus.

Hon och den andra chefen på äldreboendet är utbildade sjuksköterskor.

– Vi hade utbildning för personalen tidigt. Sedan har vi haft tydliga rutiner med isolering på rummet när vi haft misstänkta fall. Det har varit lite chockartat för mig att så många äldreboenden drabbats. Alla äldreboenden är ju tränade i basala hygienrutiner. Varje år kommer kräksjukan och annan influensa.

Vad tror du det beror på att vissa boenden drabbats och andra inte?

– Jag tror att det kan bero på det man börjat prata om att äldreomsorgen inte bara har en fast personalgrupp utan ganska många timanställda. Det har vi också från en bemanningsenhet, men de har också fått gå utbildning här hos oss, säger Birgitta Bard- Dahl.

När ni nu öppnar upp och tar emot besökare innebär ju det ett ökat risktagande. Hur ser du på det?

– Det är ju utomhus och bakom en plexiglasskiva men ja, det är en liten ökad risk. Men vi tycker att det uppväger risken mot att de ska bli så isolerade att de känner sig deprimerade. Man kan dö av det också, säger hon.

Elisabeth fyller i.

– Avståndet gör att det känns säkert. Men man är ju rädd att göra fel. Man måste ha respekt för det här och tänka sig för. Även om det är svårt att undvika beröring är det jätteviktigt att alla anhöriga tar sitt ansvar.

Elisabeth ringer upp sin bror Karl-Gustav i Luxemburg på Facetime. Telefonen spritas av noggrant innan den lämnas över till Marie som håller upp den för Berit. Karl-Gustav berömmer hennes sommarhatt. Berit lyser upp.

– Det var skönt att se mamma bli så glad. Det blev en helt annan reaktion när hon kunde se och höra ordentligt, säger Elisabeth.

Så går besöken till

Max 2 anhöriga per besök.

Besöket bokas via enhetschef.

Plexiglasskivan ska stå på angiven plats.

Handdesinfektion ska finnas på båda sidor om plexiglasskivan .

Hyresgäst visas till platsen av personal och får hjälp att desinfektera händerna.

Anhörig sätter sig på andra sidan av plexiglaset och desinfekterar händerna.

Personal kommer överens med anhörig om hur långt besöket blir.

Personal hämtar hyresgäst på överenskommen tid.

Anhörig desinfekterar händer och lämnar besöket.

Hyresgäst får hjälp med att desinfektera händer och leds till lägenheten av personal.

Personal säkerställer att plexiglasskivan blir rengjord med ytdesinfektionsmedel på båda sidor efter träffen.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG