Göteborgsbandet släpper låt om Gui Minhai. Foto: Pressbild

En Svensk Tiger ryter för Gui Minhai

Gui Minhai är en svensk-kinesisk bokförläggare som suttit fängslad i Kina sedan 2015. Nu släpper Göteborgsbandet En Svensk Tiger en låt som hyllar bokförläggaren och yttrandefriheten. All vinst donerar de till stöd åt hotade och fängslade författare.

  • Publicerad 12:01, 16 jul 2020

Gui Minhai etablerade bokförlaget Causeway Bay Books i Hongkong som gav ut regimkritiska böcker om det ledande kinesiska kommunistpartiet. År 2015, när han var på semester i Thailand, greps han av kinesiska agenter och fördes till Kina, där han suttit fängslad sedan dess.

Nu vill rockbandet från Göteborg, En Svensk Tiger, åter uppmärksamma fallet Gui Minhai genom låten "Punkrock från Shanghai".

En Svensk Tiger ryter ifrån

– Det enda han gjort sig skyldig till är att vara regimkritisk mot kommunistledningen i Kina. Han har gjort det medvetet och förstått att han riskerar fängelse eller rent av sitt liv för att föra den kampen och stå upp för yttrandefriheten. Det förtjänar att belysas, säger Pär Larsson, sångare och gitarrist i bandet.

Låten släpps 24 juli och texten kretsar kring när de kinesiska agenterna grep Gui Minhai under hans semester i Thailand.

– Vi sjunger att allt han skrev i sina regimkritiska böcker är sant. Har det upprört Kinas regering så mycket måste det finnas sanning i det. Och även om det inte skulle vara sant har alla rätt att spegla sin bild av regimen. Det är en del av yttrandefriheten, säger Pär Larsson.

Låt mig få berätta vem jag är kort och de brott som jag begått med berått mod. Allt som jag sa det var sant, det var sanningen om Xi Jinping.

All vinst doneras

All vinst från låten kommer att doneras till Svenska PEN, en organisation som arbetar med yttrandefrihetsfrågor och som ger stöd åt hotade och fängslade författare.

– Det är första gången vi har engagerat oss i någon specifik persons öde. Vi har skrivit politiska texter tidigare, men aldrig varit så rätt ute och stått upp för något som verkligen betyder något.

Gui Minhais dotter stöttar låten

Även Gui Minhais dotter, Angela Gui, har uttalat sig om att Kina har en kontroll som går långt bortom landets gränser. I en intervju i DN sa hon att svenska medborgare inte längre kan vara säkra på att deras mänskliga rättigheter är skyddade.

– Vi har varit i mailkontakt med Angela Gui. Eftersom vi använder hennes fars namn i texten ville vi prata med henne. Hon har inställningen att ju mer det pratas om hennes far, ju bättre. Så hon stöder projektet.

Yttrandefriheten är, minst sagt, en hjärtefråga för göteborgsbandet En Svensk Tiger och de anser att det är en rättighet man tagit för givet i Sverige. 

– Det handlar om att försvara demokratin. Inget öppet samhälle kan existera utan yttrandefrihet. Den här låten hade vi inte kunnat släppa i Kina, då hade vi blivit gripna. Jag tror på riktigt att Kina är ett hot mot demokratin och den fria världen, säger Pär Larsson.

En Svensk Tiger

En Svensk Tiger är ett rockband med rötter i Högsbo. Bandet består av Pär Larsson, gitarr och sång, Markus Magnusson, bas och sång och Robert Lindahl, trummor och sång. En Svensk Tiger har varit aktiva sedan 2006.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11