Göteborgsbandet släpper låt om Gui Minhai. Foto: Pressbild

En Svensk Tiger ryter för Gui Minhai

Gui Minhai är en svensk-kinesisk bokförläggare som suttit fängslad i Kina sedan 2015. Nu släpper Göteborgsbandet En Svensk Tiger en låt som hyllar bokförläggaren och yttrandefriheten. All vinst donerar de till stöd åt hotade och fängslade författare.

  • Publicerad 12:01, 16 jul 2020

Gui Minhai etablerade bokförlaget Causeway Bay Books i Hongkong som gav ut regimkritiska böcker om det ledande kinesiska kommunistpartiet. År 2015, när han var på semester i Thailand, greps han av kinesiska agenter och fördes till Kina, där han suttit fängslad sedan dess.

Nu vill rockbandet från Göteborg, En Svensk Tiger, åter uppmärksamma fallet Gui Minhai genom låten "Punkrock från Shanghai".

En Svensk Tiger ryter ifrån

– Det enda han gjort sig skyldig till är att vara regimkritisk mot kommunistledningen i Kina. Han har gjort det medvetet och förstått att han riskerar fängelse eller rent av sitt liv för att föra den kampen och stå upp för yttrandefriheten. Det förtjänar att belysas, säger Pär Larsson, sångare och gitarrist i bandet.

Låten släpps 24 juli och texten kretsar kring när de kinesiska agenterna grep Gui Minhai under hans semester i Thailand.

– Vi sjunger att allt han skrev i sina regimkritiska böcker är sant. Har det upprört Kinas regering så mycket måste det finnas sanning i det. Och även om det inte skulle vara sant har alla rätt att spegla sin bild av regimen. Det är en del av yttrandefriheten, säger Pär Larsson.

Låt mig få berätta vem jag är kort och de brott som jag begått med berått mod. Allt som jag sa det var sant, det var sanningen om Xi Jinping.

All vinst doneras

All vinst från låten kommer att doneras till Svenska PEN, en organisation som arbetar med yttrandefrihetsfrågor och som ger stöd åt hotade och fängslade författare.

– Det är första gången vi har engagerat oss i någon specifik persons öde. Vi har skrivit politiska texter tidigare, men aldrig varit så rätt ute och stått upp för något som verkligen betyder något.

Gui Minhais dotter stöttar låten

Även Gui Minhais dotter, Angela Gui, har uttalat sig om att Kina har en kontroll som går långt bortom landets gränser. I en intervju i DN sa hon att svenska medborgare inte längre kan vara säkra på att deras mänskliga rättigheter är skyddade.

– Vi har varit i mailkontakt med Angela Gui. Eftersom vi använder hennes fars namn i texten ville vi prata med henne. Hon har inställningen att ju mer det pratas om hennes far, ju bättre. Så hon stöder projektet.

Yttrandefriheten är, minst sagt, en hjärtefråga för göteborgsbandet En Svensk Tiger och de anser att det är en rättighet man tagit för givet i Sverige. 

– Det handlar om att försvara demokratin. Inget öppet samhälle kan existera utan yttrandefrihet. Den här låten hade vi inte kunnat släppa i Kina, då hade vi blivit gripna. Jag tror på riktigt att Kina är ett hot mot demokratin och den fria världen, säger Pär Larsson.

En Svensk Tiger

En Svensk Tiger är ett rockband med rötter i Högsbo. Bandet består av Pär Larsson, gitarr och sång, Markus Magnusson, bas och sång och Robert Lindahl, trummor och sång. En Svensk Tiger har varit aktiva sedan 2006.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11