En Svensk Tiger ryter ifrån

En Svensk Tiger håller inte tyst. Punkbandet med rötterna i Högsbo vill larma, tjusa och skaka om. – Alla låtar är hitlåtar, säger Robert Lindahl, trummis i bandet om nya albumet "Gbg noir".

  • Publicerad 09:36, 9 apr 2019

När bandet startade några år in på den här sidan millenniet var tesen att hålla det enkelt. Genom att utnyttja kraften hos tidiga Ebba Grön, Clash och göteborgska Attentat skulle En Svensk Tiger nå slagstyrka.

– Tre, max fyra ackord och tvåminuters låtar. Då börjar folk lyssna. Vi strök också gitarrsolon. Helt enkelt eftersom det är få låtar som lyfts av dem, säger Pär Larsson, gitarrist och sångare i bandet.

– Vår inspiration är ett hopkok. Men vi har alltid varit förtjusta i körer mer än många andra.

– Precis, vi är flera som kan sjunga i bandet, säger trummisen Robert Lindahl och syftar på sig själv och basisten Markus Magnusson.

– Ja, vi var inledningsvis bättre på att köra än vi var på våra instrument, fortsätter Pär Larsson.

Nu är bandet aktuellt med singeln "Skuggor i blåljus", som gästas av Idde Schultz, och det kommande albumet "Gbg noir", producerat av Thåströmbasisten Ulf "Rockis" Ivarsson. Ett album som sägs vara en uppgörelse med punken. Men då bandet hör det vrider killarna urskuldande på sig.

– Äh, det är inte våra egna ord. När vi kom med vårt första album fick vi höra att vi lät som Ebba Grön. Positivt. Men inte för oss. Nu vill vi förnya genren, säger Pär Larsson.

Trion inledde arbetet med sitt nya album tillsammans med Kapten Röd, som också varit med att skriva två låtar.

– Han lärde oss att göra beats och det elektroniska öppnade nya dimensioner för oss. Men han hade inte tid, så vi gick till Rockis, en sjukt duktig musiker och producent, säger Pär Larsson.

– Man är ödmjuk då man kommer till honom. Det är ju Sveriges bästa basist, erkänner Robert Lindahl.

Men det har tagit sin tid. Från inledning av arbetet 2014 till releasen i vår.

Men En Svensk Tiger har tålamod. Kanske för att bandet är en trio och har nära till varandra och beslutsgångarna.

– Det är ett koncept som funkar, menar Markus Magnusson.

– Det är viktigare att personkemin fungerar än att spela bra. Men visst har det hänt att man fått fnatt, skjuter Pär Larsson in.

Nu väntar alltså "Gbg noir", en sprängladdning av tio låtars punk från Göteborg på En Svensk Tigers konkreta sätt.

– Tio låtar är perfekt på vinyl. Alla låtarna är hitlåtar, säger Robert Lindahl.

– Vi har inte ens klarat av att välja singeln, det fick branschfolk göra.

Över huvud taget har bandet låtit skivbolagsfolk komma till tals när det gäller både val av singlar och marknadsföring. Kanske inget killarna skulle gjort för tio år sedan.

– Nej, det hade vi inte. Men den här gången bestämde vi oss för att ha en rejäl marknadsföring och då får man lita på dem som kan, säger Pär Larsson, som är utbildad civilingenjör på Chalmers.

– Jo, jag har tackat nej till att jobba med Jas-plan för att få spela punk.

Så nu jobbar han på ackord med det han gillar bäst.

En Svensk Tiger

Är: Punktrio med rötterna i Högsbo. Startade 2006. Är Pär Larsson, sång och gitarr, Markus Magnusson, bas och sång, och Robert Lindahl, trummor och sång. Kom med debutalbumet "Versace style" 2009.

Aktuella: Med albumet "Gbg noir", som kommer i vår. Ingår också som musiker till bröderna Victor och John Dolstens projekt "Farväl Majorna". Spelar i vår och sommar. Den 25 maj gästar gruppen plus gäster Sticky Fingers.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11