En tredje vaccin dos mot covid-19 erbjuds till alla

Nu ska alla som fyllt 65 år, samt de som arbetar inom äldrevård och hemtjänst, få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten i dag.

  • Publicerad 14:49, 27 okt 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Alla som fyllt 65 år ska nu erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen.

Hemtjänsten prioriterad

Förutom dem som fyllt 65 ska hemtjänstpersonal, de som arbetar på särskilda boenden för äldre och inom hemsjukvården få en tredje dos vaccin.

Det ska dock ha gått minst sex månader sedan den senaste vaccindosen.

Samordnas med influensavaccin

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade att man sedan successivt kommer att erbjuda en tredje dos till övriga grupper, ner till 16 år, under vintern och nästa år.

– Det är viktigt att prioriteringsordningen följs. Regionerna sköter planeringen av detta. I vissa fall kan dos tre samordnas med vaccineringen mot säsongsinfluensan.

Johan Carlson Foto: Pressbild

Lena Hallengren Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

80+ har just startat

I Region Stockholm har vaccineringen för länets 100 000 80-plussare just öppnat. Brev skickas ut till alla under vecka 43 och 44.

Men redan den 4 oktober inleddes vaccinationen vid äldreboenden och för personer i riskgrupp. De som har hemtjänst och är under 80 år ska redan ha fått information via sin kommun. Personer med hemsjukvård blir kontaktade av sin vårdcentral.

Två miljarder till

Den 1 november upphör rekommendationen att alltid göra PCR-test vid minsta symtom.

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen befinner vi oss i ett gynnsamt läge. Men det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid sjukdom, inte minst för att minska spridning av influensa och RS-virus. Och ovaccinerade, de som arbetar inom hemtjänst, LSS eller befinner sig i en smittspårningskedja ska fortsatt testa sig, sade Lena Hallengren.

Två miljarder extra har regeringen avsatt för att upprätthålla testkapaciteten även under 2022.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21