Biträdande centrumchef Tobias Heurlin och Robert Andreasson, teknisk förvaltare, välkomnade de nya hyresgästerna. Foto: Frölunda torg

En växande bi-syssla

Allt fler företag och privatpersoner skaffar honungsbin. Under sommaren har Frölunda fått hundratusentals nya strävsamma arbetare när både Frölunda torg och Ica Kvantum skaffat bin.

  • Publicerad 07:00, 14 jul 2017

På Frölunda torgs tak huserar numera 400 000 bin i fyra bikupor. Sammanlagt beräknas de ge en skörd på 100 till 200 kilo ekologisk honung per år. Men enligt Tobias Heurlin, bi-trädande centrumet på Frölunda torg, är deras nya bi-syssla mer en fråga om att bi-dra till den bi-ologiska mångfalden.

– Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor, det kan både handla om social hållbarhet eller som i det här fallet miljö. Vi vill ta ansvar och det här är ett bra sätt att bidra, säger Tobias Heurlin.

Ökande intresse

Biodlingsforskaren Eva Forsgren har märkt av att intresset för att skaffa bin ökar.

– Egentligen handlar det om två olika saker. Dels företag som hyr ut bisamhällen till exempelvis Hennes och Mauritz eller ett köpcentrum. Dels privatpersoner som skaffar bin. Båda de här grupperna ökar, säger Eva Forsgren, samverkanslektor i biodling.

Kan det bli för många bin på samma plats?

– Nej, egentligen inte. Sedan är det såklart inte enbart positivt. Det är viktigt att understryka att när man skaffar bin så blir man också djurägare. De flesta som skaffar hund eller höns tar ju reda på vad som behövs för att djuren ska må bra. Samma sak gäller bin, men det glöms ibland bort. Det är inte så att de sköter sig själva.

Finns risker

Bin som inte sköts ordentligt innebär flera risker. Sjukdomar sprids och bina kan svärma.

– Rätt skötta honungsbin svärmar inte. Men om man inte tar hand om dem finns det en risk att drottningen tar hälften av bina med sig och drar. Då kan de ju bosätta sig på mindre trevliga ställen, säger Eva Forsgren.

Tobias Heurlin berättar att Frölunda torg enbart har fått positiva reaktioner på bina och att besökarna egentligen inte märker av köpcentrets 400 000 nya hyresgäster.

– Nej, inte på köpcentret. Där är de ju skyddade uppe på taket. Däremot märker besökarna av dem i närområdet där de pollinerar våra blommor, fruktträd och buskar, säger Tobias Heurlin.

Vilda bin som är hotade

Enligt Eva Forsgren finns ett vanligt missförstånd om att honungsbin är hotade när det egentligen är de vilda bina som minskar i antal.

– Mycket pollinering görs av vilda bin så vi behöver titta närmare på vad vi kan göra för dem, säger hon.

Hur kan privatpersoner och företag hjälpa vilda bin?

– Bi-hotell till exempel. Det är något som blivit allt mer populärt. Sedan kan man anlägga en äng eller i alla fall inte kortklippa alla gräsmattor utan låta de få lite vilda växter. Det är bra för alla insekter, säger Eva Forsgren.

Läs också: Blommor och bin - en hållbar bisyssla

Fyra saker du kan göra för att hjälpa våra bin

1. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

2. Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar. Bina älskar det!

3. Hjälp bina med bostäder, bygg ett bihotell! 

4. Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten.

Naturskyddsföreningen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11