Åtal. I samband med en insats vid Vårväderstorget i december i fjol såg polisen en misstänkt narkotikaleverans ske på avstånd. Foto: Direktpress

Encrochat avslöjade flera knarkaffärer i Göteborg

Förra sommaren skickades en begäran till franska myndigheter om att ta del av krypterad kommunikation från en göteborgare i 35-årsåldern. Det krypterade materialet används nu som huvudbevisning när mannen nu åtalas för flera narkotikabrott.

  • Publicerad 05:30, 6 maj 2021

I samband med en insats vid Vårväderstorget i december i fjol såg polisen en misstänkt narkotikaleverans ske på avstånd. Misstankarna uppstod då en man i 35-årsåldern, tidigare känd för polisen, gick in i en lägenhet med en väska. Kort därefter kom mannen ut från lägenheten utan väskan.

Polisen beslutade om att göra en husrannsakan. Under den påträffade patrullen lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, sittandes i sin soffa. Under soffkudden fanns påsar med amfetamin. Framför mannen, på soffbordet, låg en mindre mängd narkotika i form av cannabis och amfetamin. Väskan som sågs bäras in i lägenheten hittades på badrumsgolvet. Lägenhetsinnehavaren åtalas nu för narkotikabrott samt vapenbrott.

Efter husrannsakan åker en patrull till en adress i Majorna där de påträffar mannen som misstänks ha lämnat väskan med narkotika. Mannen grips på platsen misstänkt för narkotikabrott.

Polisen: ”Vanliga Svenssons köper knark”

Misstänkt i annan utredning

Vid tillfället var Majornabon redan aktuell som misstänkt i en större brottsutredning som pågått i flera månader.

Då hade sektionen mot internationell och organiserad brottslighet i region Väst span på en gruppering som misstänks smuggla narkotika via lastbilstransporter. Det fanns misstankar om att mannen i 35-årsåldern var inblandad och därför kontaktade man franska myndigheter för att få del av krypterad kommunikation genom tjänsten Encrochat.

Flera åtalspunkter

Nu åtalas mannen för grovt narkotikabrott vid tre tillfällen utöver händelsen vid Vårväderstorget. I den krypterade kommunikationen anser åklagare att det finns bevis för att mannen köpt stora mängder amfetamin och kokain med syftet att sälja det vidare. En tredje man, i 55-årsåldern, står medåtalad i en av åtalspunkterna. Han misstänks ha sålt ett halvt kilo amfetamin till Majornabon.

Encrochat...

...var en kommunikationstjänst baserad i Europa. Tjänsten påstås ha använts avorganiserad brottslighetför att planera kriminell verksamhet. Polisen infiltrerade nätverket mellan, åtminstone, mars och juni 2020 under en samkoordinerad utredning mellan ett flertal europeiska länder. En oidentifierad källa associerad med Encrochat meddelade natten den 12–13 juni 2020 att företaget skulle upphöra med sin verksamhet på grund av polisoperationen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Vi är GBG