Uppmärksammas. Amir Kader nomineras till Årets Eldsjäl för sitt engagemang för ungdomar i Angeredsklubben Taekyon teakwondo-klubb. Foto: Folkspel

Engagerar sig för Angereds unga – Amir kan bli Årets Eldsjäl

Genom sitt stora engagemang för ungdomar i taekwondo-klubben Taekyon i Angered har grundaren Amir Kader utsetts till en av finalisterna i Årets Eldsjäl. "Jag saknar ord. Det är värt varenda sekund jag lagt ner i föreningen", säger han.

  • Publicerad 13:37, 5 jul 2021

Det är ett kvitto på att man blir sedd för det man gör och det är samtidigt oerhört positivt för området, som annars ofta uppmärksammas när något negativt händer.

Efter att ha varit aktiv inom kampsporten taekwondo i 15 år kände Amir Kader att han ville skapa en plattform för barn och ungdomar i Angered.

2014 startade han därför upp taekwondo-klubben Taekyon, som även stärker ungdomarna på flera olika plan.

– Jag ville på något sätt kunna koppla ihop träning med läxhjälp, cv-skrivning och en föräldraplattform för att stärka barn och ungdomar, säger Amir Kader.

För sitt engagemang har han nu nominerats som en av fyra finalister till Årets Eldsjäl i kategorin inkludering.

Vinnaren utses i mars 2022, men för Amir Kader är nomineringen en vinst i sig.

– Det är ett kvitto på att man blir sedd för det man gör och det är samtidigt oerhört positivt för området, som annars ofta uppmärksammas när något negativt händer.

Unga tillbaka i ringen efter restriktionerna

Hjälp med läxor

Han menar att många unga inte får den stöttning som de behöver för att klara skolan och att det då är lätt att man hamnar på fel vägar.

– Jag växte själv upp med föräldrar som inte talade svenska och hade ingen som kunde hjälpa mig när jag fick läxor med mig hem. I skolan blev man då utpekad som en lat kille, fast det handlade om helt andra saker.

En av hans stora hjärtefrågor är att stötta och lyfta tjejerna, vilket lett till att de idag utgör en stor del av klubbens medlemmar.

– Det är jätteviktigt. Tjejerna i våra område är ofta ganska tysta och har svårt att ta samma plats som killarna. Många vill helst inte vistas på fritidsgårdarna med en massa grabbar som ska hävda sig. Här ges alla möjlighet att vistas och träna på samma villkor.

De vill slå machokulturen ur ringen

Får en motivation

Inom den koreanska kampsporten taekwondo finns mycket regler och disciplin, något som han menar också gör det lättare att ställa krav på ett gott uppförande och att visa respekt för varandra.

– Hit är alla välkomna, även ungdomar med en problematik som gjort att de kanske stängts av från skolan och portats från fritidsgården. De får en motivation istället för att ränna omkring på torget.

Genom åren har Amir Kader blivit en viktig nyckelperson för många ungdomar, både i Angered och från andra stadsdelar.

– Man kan väl säga att jag har jour hela tiden. Jag har allihopa på Snapchat och de vänder sig til mig med alla möjliga frågor. Det känns väldigt värdefullt att kunna finnas där för dessa ungdomar.

Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl arrangeras av Folkspel som en hyllning till föreningslivets eldsjälar.

Pristagarna utses på Årets Eldsjälsgala i mars 2022.

Nomineringar görs inom fyra områden: Inkludering, hälsa, ledare och idrottsförening.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47