Foto: Göteborgs stad

Enkla lösningen ska minska spridningen av mikroplaster

Borsta bort mikroplasterna. Det är uppmaningen från kommunen som nu erbjuder kläd- och skoborstar vid vissa konstgräsplaner.

  • Publicerad 15:27, 2 jul 2018

Göteborgs stad vill minska spridningen av mikroplast från stadens konstgräsplaner. Därför utrustas nu vissa planer med en borststation. Tanken är att man lätt ska kunna borsta av sig de små plastkulor/korn (gummigranulat) som finns på planerna för att ge bra underlag för bollen men som fastnar på kläder och skor och sprids i naturen.

Läs också: Konstgräs – ett miljöfarligt måste för klubbarna

– Alla som spelar, alla som gått på en plan och alla föräldrar vet hur mycket gummigranulat man har hemma, i tvättstugan, i träningsväskan och i skor. Vi vill göra så mycket vi kan för att minska spridningen av mikroplast och försöker behålla det på planen istället, säger Therese Hivell, samordnare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Borststationerna finns i dagsläget främst i Kvibergs Park men på sikt hoppas man att alla planer med gummigranulat ska vara utrustade med borstar.

– Det är en relativt billig och snabb åtgärd som vi vill lösa så snabbt som möjligt. Men även om det inte finns en borststation så är det viktig att tömma skon, och att köra händer över armar och ben. Det är det lilla man kan göra men det betyder ganska mycket.

Vad hoppas ni att kläd- och skoborstarna ska ge för effekt?

– Vi vill lyfta problematiken som finns med mikroplatser och att vi jobbar med frågan. Vi vill gärna att alla ska bli upplysta så borststationerna är en uppmaning att alla kan hjälpas åt, säger Therese Hivell.

Läs också: GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna

Mikroplats på konstgräsplaner

En traditionell konstgräsplan är täckt av små plastkulor/korn (gummigranulat) som bidrar till att bollen studsar bra och att grässtråna hålls upp. Gummigranulatet räknas dock som mikroplast och med tiden sprids dessa med regnvatten, snöröjning och spelare till dagvattenbrunnar och omgivande natur.

Källa: Göteborg stad

Fler miljöåtgärder

Granulatfällor i dagvattenbrunnar vid konstgräsplanerna som samlar upp granulatet.

Kant runt planerna som hindrar granulatet från att hamna utanför plan.

Nya mer miljövänliga konstgräsmaterial vid bygge av nya planer. Nu finns bland annat några planer i Göteborg med kork som fyllnadsmaterial istället för gummi och en konstgräsplan helt utan fyllning (granulat).

Källa: Göteborg Stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG