Flytta hemifrån under corona? Nu är det lättare att få en studentbostad. Foto: Erik Yngvesson

Kort kö till Göteborgs studentbostäder

Efterfrågan på studentbostäder är historiskt låg. Distansundervisningen gör att fler studenter stannar kvar i sina hemkommuner och färre internationella studenter besöker Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 18 feb 2021

Vi märker att trenden håller i sig på grund av distansstudier.

Göteborg är känt för en konstant brist på studentbostäder. Trots att hundratals nya lägenheter har tillkommit de senaste åren – och ännu fler är på gång – brukar kön till en studentbostad vara smärtsamt lång.

Nu har den pågående pandemin lättat något på trycket. Såväl SGS och Chalmers Studentbostäder rapporterar att köerna till studentlägenheterna har blivit kortare.

– Just nu är kötiden för ett studentrum i korridor med gemensamt kök ett halvår. Tidigare var den ett och ett halvt år, säger Anna Christensson, uthyrningschef för SGS.

Även när det gäller studentlägenheter med eget kök har väntetiden förkortats. I stället för två– tre år, räcker det nu med ett års väntan för en bostad utanför centrum.

– En förklaring är att det är färre internationella studenter i Göteborg. Men vi kan också se att de nationella studenterna i högre utsträckning har valt att bo hemma under distansundervisningen, säger Anna Christensson.

Öronmärkta bostäder

På Chalmers Studentbostäder ser det ungefär likadant ut. Under pandemin har det blivit enklare att få en studentbostad och köerna har kortats.

För den som har satt upp sig i god tid innan studierna och skaffat så kallade förberedelsepoäng är väntetiden just nu sex månader för den som är chalmersstudent. Förra läsåret var kötiden tre månader längre.

– Vi märker att trenden håller i sig på grund av distansstudier, säger Rebecca Borefjord, förvaltningsadministratör på Chalmers Studentbostäder.

För att kunna hyra ett studentrum eller lägenhet krävs att du är inskriven på Chalmers eller Göteborgs universitet. Du måste också klara dina studier med minst 7,5 poäng per termin. Därefter är det fritt fram att söka. Lägenheterna som är öronmärkta för studenter förmedlas i första hand via Chalmers Studentbostäder, SGI och Boplats i Göteborg.

 

Maria Meyer-Martins, vd på Boplats. Foto: Pressbild

Färre sökande

– Det har överhuvudtaget blivit ett mindre tryck på hyresmarknaden under pandemin. Det är färre ansökningar till alla lediga lägenheter, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats.

Ett studentrum i Brunnsbo, på 13 kvadratmeter där ansökningstiden går ut den 17 februari, hade bara en enda sökande på Boplats under tisdagen. Ett något större rum i Frölunda med ungefär samma villkor hade tre intresseanmälningar.

– Många som läser på distans passar nog på att spara pengar genom att bo kvar hemma, tror Maria Meyer-Martins är förklaringen.

Det går inte att urskilja studentlägenheterna specifikt i årets statistik, men enligt Maria Meyer-Martins har bostadsköerna minskat generellt. Snabbast går det att få ett hyreskontrakt i Brunnsbo, där Boplats kötid ligger på drygt ett och ett halvt år.

– Fast allt beror förstås på var lägenheten ligger. Vi förmedlade två lägenheter i Landala där hyresgästerna hade väntat i över fem och ett halvt år, säger hon.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00