Röd. Byggnadsminnet, Erikbergskranen ska målas om. Foto: Mostphotos

Erikbergsbocken målas om i ny färg

Erikbergskranen ska rustas upp. När allt är klart kommer Göteborgs största symbol för varvsindustrin skina i starkt rött.

  • Publicerad 10:35, 11 feb 2021

Foto: Carina Andreasson

80 meter hög och 110 meter bred. Erikbergskranen är ett av de största landmärkena i Göteborg och en symbol för den gamla varvsstaden.

Nu ska bockkranen från 1969 fräschas upp igen. Senast den sågs över var 1992.

– Vi kontrollerar Eriksbergskranen kontinuerligt och nu ser vi att en större renovering krävs för att kunna hålla kranen i gott skick inför framtiden, säger Annica Tisell, chef, fastighet, Älvstranden Utveckling.

Det kommande arbetet innefattar en större renovering och en ny färg.

– Hela kranen kommer att målas om eftersom färgen har blekts av tidens tand. Kranen kommer att få en skarpare röd färg när den är färdigmålad, men som helhet kommer vi att bevara kranens utseende, säger Annica Tisell.

Grön från början

Det kommande arbetet planeras starta i april och beräknas vara färdigt i november och kosta omkring 50 till 60 miljoner kronor.

Eriksbergskranen var ursprungligen grön, men färgen byttes ut till röd-orange när den målades om under 1990-talet.

Sedan 2012 är den ståtliga bockkranen ett byggnadsminne. Det innebär att den ska bevaras, något som kräver regelbundet underhåll.

Eriksbergskranen

Eriksbergskranen stod färdig 1969 och var en del av Eriksbergs varv. Den användes för montering av fartyg upp till 500 000 ton och var i bruk fram till 1979.

Den är cirka 80 meter hög och 110 meter bred.

Från början var Eriksbergskranen grön, den bytte färg till röd-orange när den målades om under 1990-talet.

I början av 1990-talet användes Eriksbergskranen som turistattraktion. Allmänheten kunde åka upp i kranen för att njuta av utsikten eller hoppa bungyjump.

Färgen har blekts med åren och när den målas om kommer den att bli skarpare igen. Kulören är samma som tidigare och står med i bygglovet.

Eriksbergskranen är byggnadsminne sedan 2012 och rivningsskyddad enligt detaljplan.

Erikbergkranen ägs av Älvstranden Utveckling AB.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG