Ett band som inget annat tar avsked

Det är sist ut. Och först. När skivbolaget Luxury lägger ned är Agent Blås nya album "Morning thoughts" sista skivan. När samma bolag har farvälfest är bandet först på scen.

  • Publicerad 16:10, 25 maj 2019

Agent Blå hann knappt starta förrän de då fem hade ordnat ett skivkontrakt på ansedda Göteborgsbolaget Luxury. Inte illa för ett gäng gymnasieelever, förutom Josefine Täck, som då gick i nian.

– Vi hade vår första spelning på Berg 211, skyddsrummet i Gamlestan i juni 2015, säger Felix Skörvald.

– Det var bara fyra månader efter att vi startat. Det var på min student och jag drack inget för att jag skulle spela trummor, säger Arvid Christensen, som tre månader tidigare hade lämnat sitt huvudinstrument gitarr för trummor, bara för att han gillade Agent Blås musik.

– Vi hade precis lagt upp vår låt "Strand" på Soundcloud. På spelningen var Rasmus Hansén från Luxury. Han sa "Ta ned den med en gång. Jag ska släppa er musik".

Bandet är ingen klassisk sammansättning av vänner på en skola eller några som vuxit upp tillsammans. Uppväxtorterna spretar: Kungälv, Kungsbacka, Frillesås, Majorna, Landvetter och Mölnlycke.

– Vi träffades på fester, förklarar Felix Skörvald, gitarr.

– Eller hittade varandra på Instagram, forsätter Emelie Alatalo.

Oavsett hur de fann varandra hittade de snabbt till sitt sound när de väl kom samman i replokalen i Kungsbacka februari 2015.

– Det är konstigt med Agent Blå, men vi lät bra från början. De låtarna som vi startade repa – "Frustrerad" och "Red, white rose" – kom ju sedan med på vårt första album, säger Andreas Christensen.

Agent Blå gör sin musik tillsammans. Förutom sången och texterna, som inte alltid kommer när man kan ana.

– Jag sitter och skriver på texterna när de andra jamma Jag håller så länge som möjligt på sången. ibland är det första gången de andra hör den i studion. En gång på en spelning på Pustervik fick de andra höra sången för första gången när vi gjorde den på scen, säger Emelie Alatalo.

– Det var 10 december 2016 och låten hade ett ord för manligt könsorgan som arbetsnamn. Det stod också på låtlistan. Förbryllande för de i publiken som såg den, säger Arvid Christensen.

– Men "(Don't) talk to strangers", som var tänkt som ett mellanspel, har blivit vår största låt!

Nu återvänder bandet till Pustervik när Luxury lägger ned verksamheten. Bandet är både först och sist ut. Först på scen när skivbolagets artister firar ut. Sist ut med albumet "Morning thoughts", som alltså är finalen på Luxurys utgivning.

– Det är slutet på en era, säger Emelie Alatalo.

– När vi fick reda på att vi skulle göra sista albumet på Luxury repade vi om tokar, fortsätter Arvid Christensen.

– Trots allt, det ska bli skoj att få öppna kvällen på stora scenen.

– Men det bästa på hela kvällen är att våra mammor ska vara dj:s. Rasmus hade tjötat med min mamma, som sedan frågade de andra, säger Emelie Alatalo förtjust.

– Ja, de är mer taggade än vi. Jag är otroligt nyfiken på hur det kommer bli.

Luxurys farväl

Är: Ett skivbolag från Göteborg med artister som Makthaverskan, Agent Blå, Skansros, Alice b och Westkust. efter flera år av utgvining med indieartister och -grupper har grundaren Rasmus Hansén beslutat sig för att lägga ned verksamheten. Men inte utan en fest, som lördag 25 maj går av stapeln på Pustervik.

På scen: 20.00 Alice b (lilla scenen), 20.30 Agent blå (stora scenen), 21.00 Alpaca Sports (lilla scenen), 21.30 Makthaverskan (stora scenen), 22.00 Skansros (lilla scenen), 22.30 Westkust (stora scenen), 23.00 Farväl till ungdomen (lilla scenen) och 23.30 School '94 (stora scenen).

Agent Blå

Är: Ett indieband från med bas i Göteborg, som startade 2015. Samma år kom första singeln "Strand". Det självbetitlade debutalbumet kom 2017.

Medlemmar: Emelie Alatalo, sång, Arvid Christensen, trummor, Josefine Täck, bas och sång, Felix Skörvald, gitarr, Lucas Gustavsson, gitarr, Tobias Bauer, klaviatur.

Aktuella: Med spelning på Luxurys avskedskalas på Pustervik och albumet "Morning thoughts".

Vi är GBG

    Vi är GBG