Stammisen Morgan Skövall tycker att den nya lagen är otydlig. Foto: Kristian Risenfors

Ett sista bloss in i ovissheten

I dag, måndag, träder den nya tobakslagen i kraft som bland annat förbjuder rökning på uteserveringar. Men ovissheten om hur lagen ska efterlevas är stor.

  • Publicerad 05:30, 1 jul 2019

Dagarna före nya tobakslagen träder i kraft. Foto: Kristian Risenfors

Patrik Pettersson har svårt att se hur han ska kunna stoppa de som väljer att trotsa förbudet. Foto: Kristian Risenfors

Solen gassar över Järntorget och uteserveringarna fylls på. Det är fyra dagar tills den nya lagen träder i kraft. Flera av restaurangerna har redan smygstartat med de nya tobaksreglerna, men på en av uteserveringarna syns rök, Cigarren. Stammisen Morgan Skövall tar ett bloss på sin cigarill.

– Det blir tre cigariller här i veckan, säger han.

Vad tycker du om den nya tobakslagen?

– Det finns ju inga direktiv. Ingen vet vad som gäller. Jag lyssnade på P1 i morse där de berättade att krögarna ansvarar även när de har stängt. Hur ska det fungera? Och så otydligheten kring böter, avstånd och sådana saker. Det är väldigt dåligt utfört!

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

Inne, bakom disken, står Patrik Pettersson och serverar en kaffe. Kön fylls på av fika- och röksugna göteborgare och turister.

– Jag ska alltså lämna det jag håller på med nu och gå ut och stoppa personer som röker på uteserveringen. Det kommer bli irritation och diskussioner, för jag måste hålla kvar personen tills polisen kommer. Det blir inte bra. Ska jag hänvisa kunderna ut till fontänen där alla barnen står? Säger Patrik Pettersson och pekar ut mot torget.

Hur kommer rökförbudet påverka er?

– Jag vet inte hur det kommer påverka verksamheten. Det vet vi först om ett par månader.

DEBATT: "Upprätta särskilda 'rökhållplatser' i Göteborg"

Patrik Pettersson säljer cigarrer till två amerikanska turister som sätter sig på uteserveringen vid en skylt – "Sista veckan för kulturrökning på Järntorget".

– Det symboliserar bra vad jag tycker. Vi säljer ju inte cigaretter utan cigarrer och cigariller. Den här rökningen är kultur. Cigarrer har man rökt i flera hundra år. Det är inga tillsatser eller kemikalier, bara ren tobak. Det är inget missbruk, du blir inte beroende utan ren njutning några gånger i veckan, säger Patrik Pettersson.

Många tobaksförsäljare kan försvinna i sommar

Morgan Skönvall räknar med att komma tillbaka till Cigarren för sina cigariller även i fortsättningen. Han tror att de flesta kunderna kommer göra samma sak, och fortsätta röka

– Man vet ju inte vart man ska gå. Det ligger ju uteserveringar här överallt. Man måste göra praxis av det först. Någon måste bli anmäld och så får en domstol avgöra, säger Morgan Skönvall.

De ser till att tobakslagen följs

Vilka produkter omfattas av lagen?

Lagen gäller tobak och liknande produkter.

Med tobak avses:

cigaretter rulltobak tobak för vattenpipa andra tobaksvaror för rökning såsom cigarrer och piptobak rökfria tobaksvaror såsom snus och tuggtobak.

Med liknande produkter menas:

e-cigaretter och påfyllningsbehållare örtprodukter för rökning vattenpipor "njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak". Hit räknas t.ex. e-cigaretter som inte innehåller nikotin och därför inte är att betrakta som e-cigaretter i lagens mening.

Källa: Folkhälsomyndigheten

I vilka nya miljöer blir rökning förbjuden?

Flera nya rökfria miljöer införs:

Områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, t.ex. perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet. På uteserveringar utanför t.ex. restauranger och caféer. Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Rökförbudet gäller inte bara platser för själva idrottsutövandet utan även platser som används för andra ändamål, exempelvis försäljning, under förutsättning att dessa platser ligger inom det inhägnade området. Om idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, t.ex. konserter och mässor, omfattas den fortfarande av rökförbudet. På lekplatser som allmänheten har tillträde till. Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, t.ex. entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vem har ansvar för att rökförbudet följs?

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger eller på annan grund (t.ex. som hyresgäst) disponerar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus – kort sagt den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna om rökförbud följs.

Vid entréer har ägaren eller den som på annan grund disponerar över lokalen eller utrymmet innanför entrén ansvar för rökförbudet. Det gäller oavsett om denna person äger eller disponerar området utanför entrén. Om en entré går till ett köpcentrum eller ett kontorskomplex, bär normalt fastighetsägaren ansvaret för att rökförbudet följs.

Skyltning, avvisning m.m.

Den som har ansvar för rökförbudet ska genom skyltning tydligt informera om förbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denna person avvisas. Bara poliser och ordningsvakter har rätt att avlägsna. Den som är ansvarig för att rökförbudet följs har alltså inte laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan måste ta hjälp av polis eller ordningsvakter.

Tillsyn

Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna. Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ge kommunerna tillsynsvägledning om rökfria miljöer. Länsstyrelsen utövar tillsyn inom länet över de rökfria miljöerna. I den tillsynen ingår bl.a. att följa kommunernas verksamhet och biträda kommunerna med information och råd.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57