Nybygge. 120 nya lägenheter ska byggas vid Marconigatan. (Arkivbild) Foto: Mostphotos

Ett steg närmare Frölundas framtida huvudstråk

120 nya lägenheter plus en ny förskola ska byggas på Marconigatan vilket är ett steg närmare stadens stora vision för området. "Hela Marconigatan är tänkt som ett framtida huvudstråk i Frölunda", säger Ingegerd Linder på stadsbyggnadskontoret.

  • Publicerad 13:00, 30 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Askim-Frölunda-Högsbo är den stadsdel där flest pågående byggen sker. Nu ska Botrygg Göteborg AB och Framtiden bygga 120 nya lägenheter i Järnbrott.

– Frölunda är ju ett väldigt intressant område på grund av att det finns bra kollektivtrafik och även närheten till Frölunda torg vilket är en stor knutpunkt. Hela Marconigatan är tänkt som ett framtida huvudstråk i Frölunda, säger Ingegerd Linder, utvecklingsledare på strategiska avdelningen, stadsbyggnadskontoret

Läs även: Beskedet: Skanska bygger 104 lägenheter på Mandolingatan

Botrygg Göteborg AB har fått en markanvisning från fastighetsnämnden utmed Marconigatans södra del. Fastighetskontorets krav är att 20 av de cirka 60 nya lägenheterna ska utformas som trygghetsbostäder som sedan endast ska kunna säljas till personer som har rätt till trygghetsboende.

– Vi har ju väldigt många olika typer av bostäder i den här markanvisningen som trygghetsbostäder för äldre, bostäder med lägre hyra och bostäder med särskild service, säger Ingegerd Linder.

Läs även: Byggstart för HSB:s nya bostadsområde i Brottkärr

Ett ytterligare krav är att hälften av husen ska byggas med trästomme samt att betydande delar ska vara i trä.

– Staden vill ju uppmuntra till trähusbyggande då det har en mycket mindre miljöpåverkan, säger Ingegerd Linder.

Läs även: Här byggs 125 nya villor i östra Göteborg

AB Framtiden har även förbundit sig att på en intilliggande tomt bygga en helt ny förskola med sex avdelningar.

– Det finns ju idag inga lediga förskoleplatser i Göteborg så egentligen kan man inte bygga en enda till bostad utan att också bygga en förskoleplats därför finns det en tanke om utbildningslokaler på de platserna där vi markanvisar, avslutar Ingegerd Linder.

Vi är GBG