Exklusiva bilder från Volvo i Torslanda

Fotografen och författaren Jens S Jensen följde länge Volvoarbetarna på Hisingen. Nu, efter hans död, visas deras verklighet upp i utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” på stadsmuseet.

  • Publicerad 10:17, 21 nov 2018

Under 1970-talet följde fotografen Jens S Jensen arbetarna på Volvofabriken i Torslanda och skildrade livet i miljonprogrammet i Hammarkullen. Utrustad med kamera och bandspelare tog han bilder och samtalade med människorna om deras liv och upplevelser.

Hans skildringar betraktas som några av de viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige.

– Jensen var en tidstypisk dokumentärfotograf och bilderna är i svartvitt och skildrar människan i miljön, så att deras livs- och arbetsvillkor tydligt framträder. Människornas berättelser ger historiska perspektiv på både Hammarkullen och arbetet på Volvo, men också på de förändringar som skett och sker i samhället, säger Niclas Östlind, universitetslektor i fotografi vid Akademin Valand, som curerat utställningen i samarbete med Stadsmuseet.

Efter Jens S Jensens död 2015 donerade hans söner tusentals negativ till Stadsmuseet.  Utställningen på Stadsmuseet visar över 200 dokumentärbilder och berättelser ut Jens S Jensens böcker, bland annat ”Dom kallas oss bilbyggare” från 1978.

Stadsmuseet har också gjort intervjuer på Volvo och i Hammarkullen under 2018 som, tillsammans med nya porträtt, ger nya perspektiv på Jensens arbete.

Utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” öppnar den 24 november på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen pågår till och med 22 september nästa år.

Vi är GBG