Exklusiva bilder från Volvo i Torslanda

Fotografen och författaren Jens S Jensen följde länge Volvoarbetarna på Hisingen. Nu, efter hans död, visas deras verklighet upp i utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” på stadsmuseet.

  • Publicerad 10:17, 21 nov 2018

Under 1970-talet följde fotografen Jens S Jensen arbetarna på Volvofabriken i Torslanda och skildrade livet i miljonprogrammet i Hammarkullen. Utrustad med kamera och bandspelare tog han bilder och samtalade med människorna om deras liv och upplevelser.

Hans skildringar betraktas som några av de viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige.

– Jensen var en tidstypisk dokumentärfotograf och bilderna är i svartvitt och skildrar människan i miljön, så att deras livs- och arbetsvillkor tydligt framträder. Människornas berättelser ger historiska perspektiv på både Hammarkullen och arbetet på Volvo, men också på de förändringar som skett och sker i samhället, säger Niclas Östlind, universitetslektor i fotografi vid Akademin Valand, som curerat utställningen i samarbete med Stadsmuseet.

Efter Jens S Jensens död 2015 donerade hans söner tusentals negativ till Stadsmuseet.  Utställningen på Stadsmuseet visar över 200 dokumentärbilder och berättelser ut Jens S Jensens böcker, bland annat ”Dom kallas oss bilbyggare” från 1978.

Stadsmuseet har också gjort intervjuer på Volvo och i Hammarkullen under 2018 som, tillsammans med nya porträtt, ger nya perspektiv på Jensens arbete.

Utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” öppnar den 24 november på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen pågår till och med 22 september nästa år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG