Både Yosef Muhammad och Teddy Andersson påverkades starkt av olyckan på Liseberg 2008. Foto: Per Helgoson/Privat

Exklusivt: 10 år efter Rainbow-olyckan – så gick det sen

Det har gått 10 år sedan lisebergsattraktionen Rainbow kraschade mot marken och en handfull personer skadades allvarligt. För GöteborgDirekt berättar nu attraktionsföraren och en av besökarna om sina minnesbilder och hur händelsen påverkat dem.

  • Publicerad 11:18, 15 jul 2018

Tisdag 15 juli 2008. Klockan är strax efter 17 och Ifö/Bromölla IF:s p 13-lag har inlett seriespelet i Gothia Cup. Mellan matcherna passar de på att besöka Liseberg.

– Jag hängde med några i laget. Vi började med Slänggungan, som uppvärmning. Vi tänkte att vi tar de mjuka karusellerna först. Näst på tur var Rainbow, säger Teddy Andersson.

Som attraktionsförare på Rainbow denna eftermiddag sitter Yosef Muhammad, 22 år. Han är inne på sitt andra år på Liseberg och varvar mellan olika attraktioner i parkens södra del. Efter en lunchpizza är han 10 minuter tidig när han löser av sin kollega vid Rainbow. Kollegan är ny och har precis blivit klar med sin utbildning för att få köra attraktionen.

Läs också: Så påverkades Liseberg av olyckan

Det är mycket folk i parken och sittplatserna i Rainbow blir fyllda inför varje åktur. När alla 36 personer satt sig tillrätta går Yosef tillsammans med en kollega mot förarhytten som är alldeles intill attraktionen. Killarna från Bromölla skojar med varandra.

"Började skämta om säkerheten"

– Järnbommarna gick ner och vi började skämta att det var så dålig säkerhet. Bygeln gick inte ner mot låren och eftersom vi inte var så stora så satt vi inte så tajt. Vi kunde röra oss och komma ut. Så jag kommer ihåg att vi skämtade om det, säger Teddy.

Yosef drar igång attraktionen med två startknappar. Nu går allt per automatik. Attraktionen startar och ljudet hörs ända ut på parkeringen söder om nöjesparken.

– Rainbow hade ett väldigt högt basljud som man kände igen. Du kan tänka dig hur det lät för oss som satt precis intill, säger Yosef.

Det minutlånga turen börjar. Allt går som vanligt.

– Sen ser jag helt plötsligt något väldigt skumt. Något som inte ska finnas på kartan. Jag ser att den ena vajern är på väg att lossna. Jag trycker på nödstopp och strömmen slås av. Men allt stannar inte direkt. Om det är en attraktion där man är uppochner så ska man inte riskera att fastna där utan attraktionen går tillbaka till sitt ursprungsläge, säger Yosef.

Rainbow slår i marken

På väg ner mot marken slår Rainbow i rampen innan den gungar upp igen och vajern går av. Sittplattformen tappar sitt horisontella läge och börjar luta innan den vänder tillbaka igen rakt ner i rampen.

– Det var en jäkla smäll. Det är svårt att beskriva. Som en jordbävning! Attraktionen låg snett så de som var på toppen slungades ner till botten, säger Yosef.

Teddy sitter tryckt mot sätet på ena sidan och klarar sig men han ser hur en av hans lagkamrater flyger ur och landar på stolsraden bredvid.

Yosef tar telefonen i förarhytten och larmar räddningscentralen innan han springer ut.

– Det är klart jag var rädd och egentligen bara hade velat sätta mig i ett hörn och titta ner. Men jag kände att jag var tvungen att agera och vara professionell, säger han.

"Det var vilda västen"

Två ordningsvakter är snabbt på plats och tillsammans med Yosef sparkar de upp grinden till plattformen och börjar hjälpa skadade.

– Fokus var barn, skadade barn. Så var det i min hjärna. Vi började klättra upp i attraktionen för att få ner folk. Det var vilda västern. Men helt plötsligt kommer det fram folk, någon var läkare, någon var sjuksköterska och vi blir ett team där som jobbade tillsammans, säger Yosef.

Teddy sitter kvar i attraktionen. Vid en buske ser han sin lagkamrat omgiven av sjukvårdspersonal.

– Det som sticker ut i mina minnesbilder är att han hade en filt som hade ett mönster med stora röda blommor. Min första tanke var att det var blod, men det var det ju inte. Han hade väldig tur och klarade sig med en bruten arm, säger Teddy.

Av de 36 som befann sig på attraktionen skadades en handfull allvarligt och ett 20-tal blev lindrigt skadade. Bortsett från en bruten arm klarades sig killarna från Bromölla fysiskt med lättare blåmärken.

Snabbt tillbaka på jobbet

När ambulanspersonalen tar över räddningsarbetet tas Yosef därifrån för debriefing. Men redan nästa dag är han tillbaka på jobbet.

– Jag kände att jag behövde det. Jag skulle inte må bra av att sitta hemma. Med facit i hand skulle jag kanske ha sjukskrivit mig. Men Liseberg var alltid bakom och stöttade mig. Jag fick hur mycket hjälp som helst. Den första tiden efteråt ville jag inte prata om olyckan. Jag fick till och med ha en annan namnskylt på jobbet ifall journalister och så skulle känna igen mitt namn. Men nu kan jag prata det. Tiden läker faktiskt alla sår, säger han.

Hur tänker på händelsen i dag?

– Varje gång jag går förbi platsen där Rainbow stod så tänker jag på det. Jag hör ljudet, smällen. Jag tänker på vad som kunde ha hänt om jag tagit en snus eller kollat på klockan och inte upptäckt att vajern var av. De sekunderna var avgörande. Om båda vajrarna hade gått av så attraktionen hamnat uppochner så tror jag inte många hade klarat sig. På ett sätt är jag glad över att det var jag som satt där som ändå var någorlunda rutinerad jämfört med kollegan som satt innan mig som var helt ny. Men det som hände var inte något som någon på Liseberg hade kunnat förutse. Säkerheten är jättenoggrann, allt testkörs och kontrolleras ordentligt.

Efter Rainbow-olyckan får Yosef utmärkelsen Årets Lisebergare.

– Det var bland det finaste jag varit med om på Liseberg. Det kändes som man uppskattades och inte bara var där för att tjäna pengar. Det jag gjorde var en hjälteinsats som förändrade mitt liv. Men det fanns många hjältar där. Jag vill lyfta fram vakterna, de gjorde ett kanonjobb och medan alla var stressade så behöll de lugnet, utåt i alla fall. Det är jätteviktigt i en sådan situation.

"Tog lång tid innan jag kunde lite på maskiner"

Tio år efter olyckan har Yosef ett annat jobb. Men på semestern är han tillbaka på Liseberg för att jobba extra, numera som säkerhetsvakt.

– Jag blev parkvärd och sedan ordningsvakt. Efter den här händelsen kände jag att jag ville jobba med säkerhet. Jag ville vara personen som kan hjälpa människor och sköta säkerheten, säger Yosef Muhammad, nu 32 år gammal.

Teddy Andersson har fyllt 23. Han utbildade sig till informationsarkitekt och driver i dag en tech startup. Numera tänker han inte så ofta på olyckan på Liseberg men det tog flera år för honom att komma över händelsen.

– Jag var nog den i laget som blev mest traumatiserad. Det tog en ganska lång tid innan jag kunde lita på maskiner. Det var länge som jag var obekväm med att åka tåg till exempel. Man blir nojig och överkritisk kring säkerhet och blir rädd över att inte ha kontroll om något går snett. När jag var 18 sa jag till mig själv att jag skulle ge mig fan på att åka. Jag skulle våga åka. Så då började jag igen. Efter det har jag börjat tycka det är kul igen, säger han.

Foto: TT Bild

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12