Att ta bort skol- och förskolefrågorna från stadsdelsnämnderna är som att ta bort hälften av verksamheten menar Jan Turvall, lektor och studierektor i Administrativ teknik.

Expert: Stadsdelsnämnderna kommer att försvinna

Nu vill samtliga partier i Göteborg att stadsdelsnämnderna ska fråntas ansvaret för grundskolan och förskolan. "Det här underminerar starkt argumenten för att har kvar nämnderna", säger Jan Turvall, lektor och studierektor i Administrativ teknik.

  • Publicerad 08:54, 10 jan 2017

Hoppet är att en centralisering av grundskolan i Göteborg ska öka kvaliteten och likvärdigheten i undervisningen genom en mer enhetlig styrning. Vad gäller förskolan så argumenterar man även där för mer likvärdiga förskolor samt möjligheten att lättare utveckla förskolepedagogiken.

– Än så länge är det bar ett förslag men troligtvis kommer det fattas ett beslut då majoriteten för förslaget är väldigt stor, säger Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret.

När stadsdelsnämnderna infördes, i slutet av 80-talet, fanns det 21 nämnder. Den siffran skulle 2011 komma att halveras till dagens 10.

Om förslaget nu blir verklighet så innebär det att nästan hälften av stadsdelsnämndernas ansvarsområden försvinner.

– Stadsdelarna kommer få mycket mindre pengar och personal att ansvara över vilket innebär att de förlorar en stor del av sin nuvarande makt, säger Jan Turvall.

När stadsdelsnämnderna infördes så var nämnderna ett sätt att ta frågorna och besluten närmare folket, ett sätt att öka demokratin.

– Det var typiskt för den tiden att tänka på det viset, nu är det en annan tid och tankarna på centralisering har väckts, säger Jan Turvall och Sven Höper tar vid:

– Eftersom det nästan är 45 procent av stadsnämnderna som kan komma att försvinna så kan jag tänka mig att politiken har börjat fundera i banor som, ska vi verkligen ha stadsdelsnämnder.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11