Experten: Bokmässan har inget val

Bokmässan har inte så många alternativ till att låta Nya tider ställa ut igen. Det anser medietränaren Paul Ronge, som säger att mässan nu måste vara konsekvent för att inte tappa förtroende. Men att släppa in dem från första början var "hål i huvudet", enligt honom.

  • Publicerad 06:00, 12 okt 2017

Den stora snackisen i medierna inför årets bokmässa blev, precis som förra året, högerextrema Nya tiders medverkan.

2016 ändrade sig mässan flera gånger men inför årets mässhelg kom beslutet tidigare: Nya tider skulle få ställa ut. Något det nu är viktigt att stå fast vid, menar medierådgivaren och krishanteraren Paul Ronge, som jobbar med att medieträna både politiker och företag.

– Jag tror att man är tvungen att låta dem komma tillbaka igen. Att ändra sig till nästa år tror jag skulle vara väldigt väldigt svårt, då blir det en stor debatt om varför de backar, säger han.

Att nästa års bokmässa dessutom arrangeras i nära anslutning till riksdagsvalet, gör frågan ännu hetare, tror han. Då gäller det enligt honom att "visa rakhet och motivera beslutet även när det blåser", annars krävs en rejäl och självkritisk analys.

Men även om rådet är att låta Nya tider ställa ut nästa år, anser Paul Ronge att beslutet var felaktigt från första början.

– Om det här varit innan allt detta så hade jag avrått från att ha med dem på mässan, och med emfas försökt att övertyga om att inte ta in dem, säger han.

Motiveringen är ju bland annat yttrandefrihet och att mässan ska spegla samhällsdebatten i stort?

– Det är hål i huvudet. Det här är ju människor som vill sätta munkavle på allt vad yttrandefrihet heter. Mässan äger själva frågan om vilka kunder de ska jobba med, de har rätt att bestämma det utifrån sin värdegrund, säger han.

Göteborg Direkt har bett om en intervju med bokmässans vd Maria Källsson, som via kommunikationschef avböjt eftersom man "måste få tid att summera mässan i lugn och ro".

Efter mässan har hon i flera medier uttryckt besvikelse över att medierna främst har fokuserat på Nya tiders medverkan, och inte mässans övriga verksamhet med författarbesök och seminarier.

Något Paul Ronge anser att mässan "måste hacka i sig".

– Om man kan något alls om media så vet man att det är det som är mest kittlande och intressant, de har ju bjudit på allt detta, säger Paul Ronge.

Precis efter avslutad mässa gick man ut och meddelade att ett av nästa års teman blir mobilisering mot rasism. Vad tänker du om det?

– Haha! Jag vet inte vad jag ska säga, hur ska det få detta att gå ihop? De borde kanske anställa någon som tänker lite mer strategiskt och ha lite mer perspektiv än två meter framåt.

Göteborg Direkt har även sökt bokmässans grundare, Bertil Falck, som inte vill kommentera Nya tiders medverkan på bokmässan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG