Härligt med farligt. Isen som lagt sig på sjöarna i Göteborgsområdet är inte tillräckligt tjocka att ge sig ut på. Foto: Lina Isaksson

Experten: "Livsfarligt att gå ut på isen i Göteborg"

Trots vintervädret är det inte dags för skridskoåkning. Isen är bara någon centimeter tjock och det kan vara livsfarligt att ge sig ut på den.

  • Publicerad 06:30, 4 dec 2021

När det är mycket snö riskerar barnen att åka ut på den snötäckta isen.

Såg du fram emot en härlig vinterdag med vandring eller skridskoåkning över isarna? Glöm det. Isexperten Charlie Malmberg varnar för mycket tunna och förrädiska isar på sjöarna i Göteborg.

– Det är mycket snö på sjöarna också vilket gör att man inte ser var vattnet börjar, det gör att det är extra farligt, säger han.

Charlie Malmberg har studerat isar i 40 år och vet vad han pratar om. Under fredagen besökte han Delsjön och Härlanda tjärn för att kolla läget efter de senaste dagarnas vinterkyla. Han kunde konstatera att isen inte var tillräckligt tjock någonstans.

Risk i pulkabacken

Att det dessutom är mycket snö ute gör isarna ännu lömskare. Snön lägger sig som ett värmande täcke över den sköra isen, plus att det är svårt att se var strandgränsen går.

– Pulkabacken vid Delsjöns badplats till exempel går rätt ner mot sjön. När det är mycket snö riskerar barnen att åka ut på den snötäckta isen, säger han.

Eftersom isen inte är mer än någon centimeter tjock håller den varken att gå eller skrinna på. Det gäller för alla mindre sjöar runt om Göteborg, varnar Charlie Malmberg.

Han berättar att när han besökte Härlanda tjärn kunde han se spåren efter någon som redan hade gått igenom isen vid badplatsen.

– Där är det ganska grunt så det var säkert ingen fara. Men det är också ett tecken på hur farliga isarna är för närvarande, säger han.

Tänk på att...

... isen bör vara minst tio centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka. Dessutom är det svårt att ta sig upp om du går igenom långt ut på tunn is.

Viktig utrustning vid vistelse på naturis:

Isdubbar som sitter högt runt halsen

Flythjälp: flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse

Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med

Ispik för att pröva isens bärighet

Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme

Ha alltid sällskap på isen.

Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Håll avstånd till den som färdas först.

Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.

Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is.

Ta det lugnt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Visa merVisa mindre

Håller inte. Isexperten Charlie Malmgren varnar för isarna på sjön. Foto: Privat

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21