FÄRDIGRÖSTAT. David Karlsson lektor, Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet menar att det inte går att se vem som vann valet i Göteborg. Foto: Lina Persson/GU

Experten: Många göteborgare har köpt grisen i säcken

Det finns vinnare och förlorare i kommunalvalet i Göteborg. Men resultatet visar inte vem som vann makten, menar David Karlsson, Förvaltningshögskolan. ”Väldigt många väljare har köpt grisen i säcken”, säger han.

  • Publicerad 13:36, 10 sep 2018

Nu är det avgjort. Göteborgarna har sagt sitt och röstat i kommunalvalet. Socialdemokraterna tappar röster men är fortfarande största partiet i Göteborg. Demokraterna går från noll till 17,2 procent och tar över från Moderaterna som kommunens näst största parti.

– Hur man än stirrar på valresultatet så ser man inte vem som vann valet. Man kan säga att enskilda partier är vinnare eller förlorare. Men den som vinner ett val är den som ska styra och de som förlorar går i opposition. Det går inte att se på valresultat. Ingen vet, säger David Karlsson lektor på Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet.

Vad innebär valresultatet för Göteborg?

– Att väldigt många väljare har köpt grisen i säcken. Man har röstat på ett parti innan man vet om en röst på Demokraterna är en röst på blått eller rött eller en röst som hamnar i opposition.

Dramatiskt resultat

David Karlsson menar att resultatet var väntat och gick i linje med optionsundersökningar men att det är ovanligt att ett nytt parti lyckas så väl i en storstad.

– Det är inte överraskade men det är ett dramatiskt resultat. Det handlar naturligtvis om traumat kring Västlänken och trafikavgifterna som har präglat kommunpolitiken i Göteborg, i flera mandatperioderna. De som röstar på Demokraterna upplever att de etablerade partier inte har tagit sitt ansvar i den frågan, säger han

– Å andra sidan är det en stor majoritet i Göteborg som har röstat på partier som står bakom Västlänken. Det underlättar inte.

Vilka samarbeten och politiska scenarier är troliga?

– Jag tror att det blir långa förhandlingar med många spelare inblandade. Om hela alliansen går ihop med Demokraterna, blir de större än de rödgrönrosa men de får inte egen majoritet ändå. Sverigedemokraterna blir vågmästare. Om de enas har vi ett styre. Men varför skulle Demokraterna vilja ingå ett styre med någon om de måste kompromissa om Västlänken. Det är problemet.

Om de etablerade partierna inte ger sig i Västlänksfrågan och inte samarbetar med Demokraterna, vad händer då?

– De rödgröna är väldigt mycket större än alliansen. Om Demokraterna beter sig som Vägvalet, det vill säga inte röstar på något av blockens budget så kanske de rödgröna kan klara sig kvar. Men jag tror att det kommer handla om blocköverskridande diskussioner.   

Risk för splittringar i Demokraterna

Moderaternas rekorddåliga val bero till stor del på att Demokraterna har tagit röster från dem, menar David Karlsson. Demokraternas partiledare är före detta moderat men det nya partiet består även av personer som har lämnat både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Enligt David Karlsson är det normalt att den sortens parti har en fråga som man står enad i men att kommunalpolitiken handlar om så mycket mer än Västlänken.

– De allra flesta lokalfrågor har ingenting med trafik att göra. Har man inte en grundläggande ideologi och princip att falla tillbaka på när man ska enas i olika frågor kan det bli väldigt utmanande. Då kan det uppstå splittringar och maktkamp inom paritet.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG