Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Lina Persson/Mostphotos

Experten om kommunvalet: "Sannolikt att det blir kaos"

Demokraterna är på god väg att bli stadens största parti. Samtidigt får både Socialdemokraterna och Moderaterna usla siffror i GP/Sifos nya lokala väljarbarometer.

  • Publicerad 16:30, 17 aug 2018

Det är nu mindre än fyra veckor kvar till valet. Nya lokala opinionssiffror som Göteborgs-Posten beställt från Sifo visar det nystartade partiet Demokraterna ser ut att gå mot ett succéval.

Siffrorna, som inte är statistiskt säkerställda, visar att 18,9 procent av göteborgarna skulle rösta på Demokraterna.

– Jag har hela tiden trott att de skulle bli starka. Men kanske inte så starka så snabbt. Särskilt inte i förhållande till sossarna. Men det är klart, om man nu vet att majoriteter av göteborgarna är emot Västlänken och att Västlänken är deras största fråga så är det kanske inte så konstigt, säger statsvetaren Folke Johansson, Göteborg Direkts politiska expert inför valet 2018.

Om demokraterna blir största parti - finns det någon chans att de etablerade partierna ändrar sig i frågan om Västlänken?

– Det tror jag inte. De har låst sig väldigt. Det skulle kanske i så fall vara den där Haga-delen. Det förutsätter i så fall att Demokraterna samarbetar med Moderaterna och att Moderaterna ändrar sig om Haga - den del av Västlänken som jag sätt väldigt få argument för.

Är en röst på Demokraterna onödig om inget parti väljer att samarbeta med dem?

– De har drivit andra frågor också. Det handlar om ett allmänt missnöje med hur staden skötts under ett antal år. Även om Västlänken är den tyngsta frågan så tror jag inte man som väljare tycker det är så väsentligt. Man funderar inte på det viset, säger Folke Johansson.

I undersökningen får Moderaterna 16,7 procent och Socialdemokraterna 14,2 procent. Vänsterpartiet är enligt undersökningen större än Socialdemokraterna med 14,6 procent.

– Det har varit motsättningar och bråk inom de rödgröna. Om de ska sy ihop en majoritet som fungerar så måste de nog starta om från scratch. Det blir väldigt svårt om Vänsterpartiet kommer upp i åtminstone en nivå som närmar sig sossarna. Jag har svårt att tro att de kommer gå över. Men det kommer bli väldigt hårda förhandlingar.

Vad tror du om eventuella blocköverskridande samarbeten?

– Det finns inte riktigt förutsättningar för det. Det verkar ganska låst där också. Men det beror mycket på vilket block som blir störst. Oavsett hur det går är det sannolikt att det blir kaos, säger Folke Johansson.

GP/Sifos senaste opinionssiffror

Demokraterna: 18.9 %Moderaterna: 16.7 %Vänsterpartiet: 14.6%Socialdemokraterna: 14.2%Sverigedemokraterna: 9.9%Liberalerna: 6.8%Miljöpartiet: 5.6%Centerpartiet: 4.2 %Fi: 3.2%Vägvalet: 2.2%KD: 2.0%Övriga: 1.8%

Mätperioden pågick 1 juni - 15 augusti 2018. 1155 intervjuer genomfördes och 14.6 procent av de tillfrågade uppgav inget parti. Frågan de fick svara på var: Vilket parti skulle du rösta på i kommunalvalet i Göteborg om det vore val i dag?

Källa: GP

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44