Oflygfärdig. Måsungar lämnar boet när de kan gå, trots att de inte kan flyga. Foto: Mostphotos

Experten reder ut: Så hjälper du fågelungar i nöd

Fågelungar som ramlar ur boet, övergivs eller skadas. Just nu är det högsäsong i naturens farliga barnkammare. Så här gör du om du hittar en skadad fågel.

  • Publicerad 14:21, 30 jun 2020

Genom att ge dem mat riskerar man att förlänga deras lidande.

Ulliga trutungar som skriker hjärtskärande och småfåglar som ser övergivna ut. De flesta människor vill spontant rycka in och hjälpa till.

– Om du hittar en fågelunge, gör ingenting. Oftast finns föräldrarna i närheten och de ser till att ungen får mat, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.

Konstiga måsar

Mås- och trutungar är inte som andra fåglar. De lämnar boet så fort de har lärt sig att gå. Att de däremot inte kan flyga tar de ingen hänsyn till. Därför ser vi dem också traska omkring på marken i flera veckor innan deras vingar bär. Ibland finns de mitt i ett bostadsområde där människor ondgör sig – eller ömmar för– de gapande ungarna.

– Bara de får vara ifred och föräldrarna vågar sig ner till marken och mata dem så klarar de sig, säger Per Risberg.

Inga farliga föräldrar

De vuxna fåglarna går mycket sällan till fysisk attack mot människor även om det kan upplevas som obehagligt att ha dem kretsande över huvudet. Inte sällan störtdyker de högljutt ner mot dem som passerar förbi.

– Om det är väldigt jobbigt för de som bor i området kan man flytta på en måsunge. Men då måste man se till att föräldrarna vet vart den tar vägen. Annars tror de vuxna fåglarna att ungen har gått förlorad och överger den, förklarar Per Risberg.

Mata inte

Att försöka mata en fågelunge är ingen större idé. Det mesta vi har i skafferiet är inte lämpligt för en liten fågelmage. De flesta fågelungar äter uppstött mat från sina föräldrars strupar och tål inte processad mat.

– Genom att ge dem mat riskerar man att förlänga deras lidande. De kan inte smälta födan och plågas ihjäl, säger Per Risberg.

Dessutom måste fågelungar äta ofta, i princip ska de matas var tjugonde minut. De är heller inte vana vid att äta från en skål så hela proceduren är nästan alltid dömd att misslyckas.

Kontakta expertis

Är man helt övertygad om att en fågelunge är övergiven är det bättre att ringa till Fågelcentralen i Kungälv. Där kan man få rådgivning och i värsta fall lämna in en övergiven eller skadad fågel. Den som inte har bil kan få hjälp med fraktandet av Djurambulansen, som liksom Fågelcentralen drivs helt ideellt.

– Just nu kommer Djurambulansen hit tio gånger om dagen. Det är allt från privatpersoner till poliser som hör av sig, berättar zoologen Jan Westin.

Under en sommar tar Fågelcentralen hand om ungefär 1 200 fåglar, som skadats eller övergivit innan de klarar sig själva. I fågelhägnet får de vård, regelbunden matning och sjukgymnastik. I bästa fall kan de släppas ut efter ett par veckor när flygförmågan utvecklat sig.

– Tyvärr går ju inte alla fåglar att rädda. Vi gör en noggrann bedömning och tar hand om alla som har en rimlig chans att överleva i det fria. Ser vi att de inte kommer klara sig så avlivar vi dem, säger Jan Westin.

Om du stöter på en övergiven eller skadad fågelunge.

Avvakta för att bli säker på att föräldrarna inte finns i närheten.

Ta aldrig hem en övergiven fågel. Eftersom du troligen inte kan ge den rätt mat i täta tidsintervaller, riskerar du att förlänga fågelns lidande. Då gör du dig skyldig till djurplågeri, vilket är ett lagbrott.

Om du ändå bestämmer dig att flytta på en måsunge till exempel, se till att föräldrarna ser vad du gör och vart ungen tar vägen. Risken finns att fågelmamman tror att den själv är utsatt för fara, och då kan hon överge sin unge.

Ser du en småfågel som ramlat ur boet (inte en mås) kan du försöka lyfta tillbaka den till boet. Det är en myt att mamman känner människodoften och stöter bort ungen. Var däremot noga med att det är rätt bo. Om ungen hamnar i en annan fågels bo riskerar den att plågas ihjäl av de andra fåglarna.

Är fågeln skadad. Ring Fågelcentralen i Kungälv 0733-105773. Eller Djurambulansen 0771- 999112.

Källa: Per Risberg, Naturvårdsverket.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44