BUDGETUTSPEL. Folke Johansson är professor emeritus och expert på lokal politik i Göteborg. Foto: Vitaliy Kytayko och Kristian Risenfors

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

Alliansens styre i Göteborgspolitiken har gått över förväntan enligt statsvetaren Folke Johansson. Men de har till stor del kunnat skylla olika misslyckanden på det tidigare styret. Snart är "smekmånaden" över.

  • Publicerad 08:07, 15 okt 2019

Återinför subventionen i kollektivtrafiken! Nu satsar vi på innerstaden! Investera i kulturskolorna! Budgetcirkusen i Göteborg är i full gång. Partierna stoltserar med sina satsningar, men är inte lika skrytsamma med var de vill spara.

– Det är något alla partier gör hela tiden. De vill poängtera det de själva driver. Om några partier gör det måste de andra göra det också för att inte hamna på efterkälken, säger Folke Johansson, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Tycker du att det är relevant att media rapporterar om alla satsningar innan man vet vad partierna vill spara på?

– På ett sätt är det nog oundvikligt att rapportera om det. Folk sätter sig i allmänhet inte in i hela budgeten utan reagerar på det som intresserar dem. Om det får mer pengar är man belåten. Om besparingarna görs på något man värderar lägre så är inte det centralt, säger Folke Johansson.

Att media i vissa fall blir partiernas förlängda pressavdelning håller han bara delvis med om.

– Det skulle inte skada om media ifrågasätter utspelen, det görs väldigt sällan. Sedan är det inte självklart på vilket sätt man ska ifrågasätta. Det rör sig om olika områden där det ibland kan vara okontroversiellt att spara, säger Folke Johansson.

De kommande veckorna presenterar de olika politiska grupperingarna sina budgetförslag för 2020. Folke Johansson känner sig ganska säker på att den styrande Alliansen får igenom sin budget i Göteborg.

– Det är mest sannolikt som det ser ut just nu. Om någon annan budget röstas igenom måste det svänga rätt kraftigt först.

Vad händer om en annan budget röstas igenom?

– Då spricker antagligen den nuvarande grupperingen och så blir det nya förhandlingar. Budgeten är en så central del att den måste gå igenom om man ska behålla makten, säger Folke Johansson.

Göteborg har sedan förra hösten drivits av Alliansen i ett historiskt svagt minoritetsstyre. Många frågor har varit svåra att driva igenom. Men Folke Johansson tycker ändå att det har gått bättre än vad han hade trott på förhand.

Maktskiftet: Axel Josefson hoppfull efter segern

– Jag vet inte om de gjort någon succé, men inga dundertabbar heller. De har till stor del kunnat skylla olika misslyckanden på tidigare styret. Det känns som det vimlar av misslyckade projekt i Göteborg men så länge har de klarat sig. Så småningom måste de kunna stå för det hela helt och hållet och ta fullt ansvar.

Rödgröna i Lundby körde över Alliansen

Tror du vi kommer att se några förändringar i de politiska grupperingarna?

– Jag skulle misstänka att vi på sikt kommer få ett bättre samarbete mellan Allianspartierna och Demokraterna. De ligger relativt nära varandra. Men det är en fråga om personer också på den här nivån. Sannolikheten för ett samarbete där känns ändå större än ett samarbete mellan de rödgrönrosa och Socialdemokraterna, säger Folke Johansson.

Jahja Zeqiraj lämnar Demokraterna

Pleijel (MP): Alliansens chockhöjning slår hårt

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12