Experten varnar för förrädiska isar i Göteborg

Kontrollera tjockleken, gå aldrig ensam och ha med rätt utrustning. Det är rekommendationerna från Sportfiskarna som har varit runt och kollat isläget i Göteborg. ”Kliv inte ut på is tunnare än tio centimeter”, säger biolog Mattias Larsson.

  • Publicerad 14:42, 5 mar 2018

Man ska alltid ha de här tankarna att kontrollera isen, aldrig gå ensam och ha med rätt utrustning.

Sportfiskarna har varit runt och kontrollerat isarna på flera ställen runt om Göteborg. Just nu är isläget bra. Men isen kan variera stort mellan sjöar och ändras fort.

– Generellt sett är isen bra. På Delsjön där vi har vårt regionkontor är isen runt 20 centimeter just nu, säger Mattias Larsson, biolog på Sportfiskarna.  

Ispik och isdubbar

Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Det  rekommenderar både Sportfiskarna och Livräddningssällskapets Issäkerhetsråd.

Viktigt att tänka på är även att om det är tjock is på en sjö betyder det inte att det är samma isläge på en annan. Snö kan exempelvis vara en lömsk faktor.

– De mindre sjöarna där det blev mycket snö ovan på isen direkt har generellt lite tunnare is eftersom snön isolerar till en början.

Trots ett bra isläge ska man alltid vara varsam.

– Ha alltid de här tankarna - att kontrollera isen, aldrig gå ensam och ha med rätt utrustning, säger Mattias Larsson som uppmanar alla att ta med en ispik eller isborr för att mäta tjockleken. Och om olyckan skulle vara framme är det isdubbar som gäller och eventuellt kastlina.  

Värt att poängtera är även att isen längs kusten är sämre på grund av en betydligt hårdare vind.

Ta inte isen för given

Sportfiskarna har märkt att många litar på att isen håller när de ser andra personer längre ut på en sjö. Det är oroväckande.

– Vi ser att man går ut utan att kontrollera. Det är ofta då olyckorna sker när man inte själv tar kollen utan tar isen för given.

Hur länge kommer det aktuella isläget hålla i sig?

– Just nu växer isarna inte på sig men minskar inte heller. Men när det blir lite plusgrader framöver, lite vatten på och vind. Då går det fort.

Tänk på att..

... isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka. Dessutom är det svårt att ta sig upp om du går igenom långt ut på tunn is.

Viktig utrustning vid vistelse på naturis:

Isdubbar som sitter högt runt halsen

Flythjälp: flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse

Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med

Ispik för att pröva isens bärighet

Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme

Ha alltid sällskap på isen.

Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Håll avstånd till den som färdas först.

Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.

Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is.

Ta det lugnt.

Länk till Sportfiskarnas iskontroll 26 februari 2018.

Länk till Issäkerhetsrådet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG