Foto: Tommy Alven

Extra knöligt i kollektivtrafiken i sommar

Det grävs mycket i Göteborg när staden ska utvecklas. Det påverkar vägarna och kollektivtrafiken. Här är förändringarna som Västtrafik inför när de går över till sommartabell 18 juni.

  • Publicerad 17:30, 25 apr 2018

När de stora infrastrukturprojekten drar igång i sommar måste Västtrafik införa flera förändringar i kollektivtrafiken.

Under tiden som arbete pågår på Södra Hamngatan och spårvagnstrafiken inte kan passera Stenpiren kommer en gratis färjelinje sättas in tillfälligt mellan Rosenlund och Lindholmen. Färjelinjen är tänkt att underlätta för de resenärer som brukar resa mellan Stenpiren och Lindholmen.

En del av trafiken som i dag trafikerar Nils Ericson Terminalen kommer att flyttas till Västtrafiks nya resecentrum vid Åkareplatsen. Omdirigeringen kommer att innebära mindre busstrafik utanför Centralstationen och Nordstan. Ett område som behöver avlastas, enligt Västtrafik.

Sommartabell från och med 18 juni

Västtrafiks sommartidtabell börjar gälla den 18 juni. Det blir också starten för de flesta stora förändringarna i kollektivtrafiken som gå förklaras i faktarutan.

Läs också: Nya kombon – köp bussbiljetten i p-appen

Projekt med stor påverkan på kollektivtrafiken i sommar

Det kommer grävas ett schakt i Södra Hamngatan, vilket gör att spårvagnstrafiken inte kommer att trafikera Stenpiren under femton veckor i sommar (18 juni-30 augusti). Spårvagnstrafiken leds om via Domkyrkan.
  Götatunneln blir enkelriktad, vilket innebär en ökad belastning för vägtrafiken. Busslinjerna 90 och 91 kommer att ledas om och vända vid en ny busshållplats vid Järntorget, för att avlasta trafiken i stadskärnan.
  Även de arbeten som görs kring centralen (Västlänken centralen, Hisingsbron och nedsänkning av E45) innebär ökad belastning för vägtrafiken. Busslinjer kommer att flyttas till nya Åkareplatsen Resecentrum, för att avlasta trafiken vid Centralen och Nordstan.  
  Arbeten med tågspåren vid Olskroken innebär flera planerade avstängningar av tågtrafiken och omläggningar av spårvagnstrafiken.
  Ombyggnation av spårvagnshållplatsen Svingeln görs för att skapa en bättre och säkrare hållplats. Det kommer innebära tillfälliga planerade avstängningar av spårvagnstrafiken.

Källa: Västtrafik

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00