KILOMETER. Älvsborgsbron är totalt 900,6 meter lång. Foto: Björn Wedin

Extra trångt på Älvsborgsbron inför öppnandet

Under sommaren har framkomligheten på Älvsborgsbron begränsats rejält. På måndag återgår trafiken till normalläge. Men under helgen blir det extra trångt på bron när väghinder och annat ska tas bort.

  • Publicerad 07:52, 13 sep 2019

Efter en lång sommar av långa köer blir det nu återigen full framkomlighet på Älvsborgsbron, i alla fall näst intill. Efter tre månaders underhållsarbete öppnar bron upp alla körfält måndagen den 16 september.

– Det har varit långa köer på bron men inte alls så allvarligt som vi befarade. Problemen i sommar har hamnat på andra ställen i Göteborg, framförallt E6, säger Bertil Hallman, trafikplanerare på Trafikverket.

Helgen inför öppningen kan dock bli mer rörig än vanligt, framförallt mellan klockan 12 och 16 när det är som mest trafik. Anledningen är att väghinder och annat ska tas bort.

Underhållsarbetet på Älvsborgsbron har pågått sedan den 17 juni. När bron nu åter igen får full framkomlighet gäller det även påfarterna från Högsboleden och Ivarsbergsmotet som varit avstängda under sommaren.

Här är projekten som ska hjälpa bilisterna

Efter Götatunneln – då kommer nästa trafikkaos

Gående och cyklister får dock vänta lite till innan cykel- och gångbanan öppnar upp igen. Den ytan ska användas för efterarbeten som beräknas vara klara senast i slutet av oktober. Periodvis kan också fordonstrafiken påverkas fram till mitten på oktober, men då gäller det vissa nätter och helger.

Underhållsarbetena på Älvsborgsbron har två etapper kvar, sommaren 2020 och 2021.

– Man kan säga att den situationen vi haft i sommar kommer att upprepas två somrar till. Vi ska utvärderas ordentligt inför nästa sommar. Västtrafik satte ju in en ny busslinje som verkligen blev en succé så vi hoppas att den får vara kvar. Det är sagt att den i alla fall får vara kvar till tidtabellsskiftet i december, men vi hoppas att det blir längre än så, säger Bertil Hallman.

Hur blir det för cyklisterna nästa sommar?

– Vi kommer behöva ta ett körfält även nästa sommar. Det är trångt och kan bli obehagligt när det går fort så vi behöver diskutera om det finns något vi kan göra för att kompensera. Inför arbetena i år hade vi en diskussion om cykelfärja. Där blev det problem med finansieringen. Men vi ska se om vi kan ge cyklisterna ett alternativ nästa år, säger Bertil Hallman.

Orsaken till att bron behöver underhållas är att den är över 50 år gammal och kräver en mängd olika åtgärder för att kunna hållas öppen och säker.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57