I Göteborg han du får vänta upp till 15 år för att få en båtplats. Foto: Mostephotos

Få båtplats - en fråga om flyt

Båtsäsongen står för dörren och det är högtid för sjösättning men köerna till båtplatserna är långa. Men enligt Göteborgsregionens Fritidshamnar, GREFAB, finns det hopp.

  • Publicerad 12:00, 4 apr 2017

– Både små och stora båtar är populära just nu, vill man snabbt få en plats är det bredden man ska titta på, säger Katarina Lindahl, chef för kundservice vid GREFAB.

När telefonen börjar gå varm på kundtjänsten på Göteborgsregionens Fritidshamnar då kan man försäkra sig om att våren närmar sig.

– Istället för att köpa båten först och söka plats sen är det många som ringer och frågar vilken båt de ska köpa för att snabbast få en plats, säger Katarina Lindahl.

Längst kö i Hovås

Där köerna är som längst i Göteborg kan man få vänta upp till 15 år på att få plats för en båt i storleken 10 x 3,25 meter. Den kortaste kötiden i Hovås är sju år och då gäller det båtar i storleken 10 x 2,65 meter. Även på Killingholmen är kötiderna långa.

– De kortaste kötiderna just nu är till platser för smala båtar och det skiljer väldigt mycket får hamn till hamn, säger Katarina Lindahl.

Även om köerna är långa på många ställen är det inte försent att börja fundera på att köpa båt till sommaren. Men för att ha en chans att få en båtplats till sommaren är det storleken 7 x 2,5 meter som gäller och platsen ska du söka i Björlanda Kile.

– Mitt tips är att man hör av sig till oss på Grefab så kan vi se vilka mått du bör ha för att snabbast få en plats, säger Katarina Lindahl.

Många gamla hamnar

De flesta av hamnarna i Göteborg byggdes på 1970-talet och flera är i stort behov av renovering. I Fiskebäck ska de riva två gammal bryggor och ersätta de med tre flytbryggor vilket kommer generera cirka 100 nya platser.

– På vissa av hamnarna kommer vi att påla om och göra smala platser till breda då trycket på breda platser just nu är väldigt hårt, säger Katarina Lindahl.

Den längsta och kortaste kötiden hos dig

​Björlanda Kile: 0 – 14 år

Eriksbergsdockan: 8 – 13 år

Fiskebäck: 1 – 15 år

Hinsholmskilen: 1 – 15 år

Hovås: 7 – 15 är

Killingsholmen: 5 – 15 år

Lindholmen: 1 – 8 år

Rosenlundskanalen: 0 år

Saltholmen, inre: 1 – 10 år

Saltholmen, yttre: 1 – 15 år

Styrsö Tången: 0 år

Torslanda Lagun: 4 – 15 år

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00