I Göteborg han du får vänta upp till 15 år för att få en båtplats. Foto: Mostephotos

Få båtplats - en fråga om flyt

Båtsäsongen står för dörren och det är högtid för sjösättning men köerna till båtplatserna är långa. Men enligt Göteborgsregionens Fritidshamnar, GREFAB, finns det hopp.

  • Publicerad 12:00, 4 apr 2017

– Både små och stora båtar är populära just nu, vill man snabbt få en plats är det bredden man ska titta på, säger Katarina Lindahl, chef för kundservice vid GREFAB.

När telefonen börjar gå varm på kundtjänsten på Göteborgsregionens Fritidshamnar då kan man försäkra sig om att våren närmar sig.

– Istället för att köpa båten först och söka plats sen är det många som ringer och frågar vilken båt de ska köpa för att snabbast få en plats, säger Katarina Lindahl.

Längst kö i Hovås

Där köerna är som längst i Göteborg kan man få vänta upp till 15 år på att få plats för en båt i storleken 10 x 3,25 meter. Den kortaste kötiden i Hovås är sju år och då gäller det båtar i storleken 10 x 2,65 meter. Även på Killingholmen är kötiderna långa.

– De kortaste kötiderna just nu är till platser för smala båtar och det skiljer väldigt mycket får hamn till hamn, säger Katarina Lindahl.

Även om köerna är långa på många ställen är det inte försent att börja fundera på att köpa båt till sommaren. Men för att ha en chans att få en båtplats till sommaren är det storleken 7 x 2,5 meter som gäller och platsen ska du söka i Björlanda Kile.

– Mitt tips är att man hör av sig till oss på Grefab så kan vi se vilka mått du bör ha för att snabbast få en plats, säger Katarina Lindahl.

Många gamla hamnar

De flesta av hamnarna i Göteborg byggdes på 1970-talet och flera är i stort behov av renovering. I Fiskebäck ska de riva två gammal bryggor och ersätta de med tre flytbryggor vilket kommer generera cirka 100 nya platser.

– På vissa av hamnarna kommer vi att påla om och göra smala platser till breda då trycket på breda platser just nu är väldigt hårt, säger Katarina Lindahl.

Den längsta och kortaste kötiden hos dig

​Björlanda Kile: 0 – 14 år

Eriksbergsdockan: 8 – 13 år

Fiskebäck: 1 – 15 år

Hinsholmskilen: 1 – 15 år

Hovås: 7 – 15 är

Killingsholmen: 5 – 15 år

Lindholmen: 1 – 8 år

Rosenlundskanalen: 0 år

Saltholmen, inre: 1 – 10 år

Saltholmen, yttre: 1 – 15 år

Styrsö Tången: 0 år

Torslanda Lagun: 4 – 15 år

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44