I Askimsviken byggdes endast ett av flera planerade temporära boende för flyktingar. Det stod klart för inflytt så sent som tidigare i somras. Foto: Gabriel Tjulander

Få flyktingar får bostad i Göteborg

Inte ens hälften av de drygt 15 000 nyanlända som väntar på bostad i Sveriges kommuner i år har fått det. I Göteborg väntar fortfarande 56 procent av de nyanlända på boende.

  • Publicerad 15:15, 5 aug 2018

Landets kommuner ska i år ordna boende åt 15 200 nyanlända, något som går trögt enligt en kartläggning som tidningen Hem och hyra har gjort.

Ingen av landets största städer har hittills lyckats fullfölja uppdraget. I Malmö väntar två tredjedelar av de nyanlända på att få flytta in. Göteborg har fått i uppdrag att ta emot 697 nyanlända men i nuläget väntar fortfarande 387 av dem på bostad.  

Landets kommuner är enligt Bosättningslagen skyldiga att ta emot ett visst antal personer med uppehållstillstånd som väntar på Migrationsverkets boenden. Det är länsstyrelserna, på uppdrag av regeringen, som bestämmer hur många personer varje kommun ska ta emot.

Statistik från Migrationsverket visar att kommunerna, under årets första sju månader, bara har klarat av 47 procent av årets anvisningar. Det är ungefär lika stor andel som vid samma tid förra året,  trots att kommunerna då tog emot drygt 8000 fler personer jämfört med i år.

Läs också: Gratisloppis byggde broar i Askimsviken

Så långt har Sveriges största städer kommit

Stockholm: 44 procent av anvisningarna är avklarade.

Malmö: 33 procent av anvisningarna är avklarade.

Göteborg: 44 procent av anvisningarna är avklarade.

Uppsala: 44 procent av anvisningarna är avklarade.

Linköping: 46 procent av anvisningarna är avklarade.

Örebro: 56 procent av anvisningarna är avklarade.

Västerås: 50 procent av anvisningarna är avklarade

Helsingborg: 46 procent av anvisningarna är avklarade.

Källa: Migrationsverket/Hem & Hyra

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG