TRÖG START. Kommande regn väntas ge en nystart för svampsäsongen. Foto: Katja Kircher

Få hjälp med svampen av Botaniskas experter

Starten av årets svampsäsong kom av sig med värmen. Men nu tror Botaniskas expert att det vänder.

  • Publicerad 14:00, 17 aug 2019

Efter en trög start på sommaren var det många göteborgare som passade på att ge sig ut för att plocka kantareller. Men när värmen kom för några veckor sedan kom också svampsäsongen av sig.

– För tillfället är det magert. Det tycker både jag och kollegor jag pratat med. Men nu har det regnat på rätt bra och det kommer ännu mer regn de närmsta dagarna så det kan nog bli bättre redan nu till helgen, säger Botaniskas svampexpert Magnus Neuendorf.

Årets svamputställning i Botaniska anordnas den 5–9 september. Men redan på måndag, 19 augusti, kan du besöka Botaniska trädgården för att få din okända svamp artbestämd. Varje måndag klockan 18–20 till den 7 oktober sitter svampexperterna redo att berätta vad du har i korgen.

Svampens vara eller inte vara är framförallt kopplat till temperatur och nederbörd. Förra årets värmebölja gav också en trög start på svampsäsongen.

– Då hade vi också svampbestämning på schemat. Vi satt helt ensamma, det kom inte en själ. Men en bit in i september blev det jättefint. Vi hade över 200 arter på vår svamputställning. Varje år är det vissa svampar som vi inte lyckas klura ut vad det är. Då får kollegorna på universitetet hjälpa till. Vi har över 4000 arter storsvampar som vi känner till och alla är inte upptäckta, säger Magnus Neuendorf.

Ska man tänka på något speciellt när man tar med sig sin svamp?

– Generellt sett när man plockar svamp för bestämning så ska man inte skära bort nedre delen av svampen. Ta med hela. Svamp är också en extrem färskvara så förvara den inte i plastpåse. Mögelbildning och parasitsvampar utvecklas snabbt om svampen inte kan andas. Korg är det bästa, eller en papperskasse som är luftig.

Finns det någon svamp du ännu inte sett som du gärna skulle vilja se?

– Det skulle vara intressant med en djävulssopp som alla pratar om. Det finns bara på Gotland och Öland och ett fåtal på fastlandet. De vill ha kalk. Det är den vi säger är den mest obehagliga av soppar. Om man äter den mår man illa och den betraktas som en giftsvamp. Man blir magsjuk men det är inte gifter på samma sätt som en flugsvamp.

Magnus Neuendorf menar att man inte måste lämna stan för att hitta svamp.

– Som exempel är Slottsskogen väldigt artrikt. I Änggårdsbergen och runt där är också väldigt många ute och plockar, säger han.

Har du något tips till nybörjaren i svampskogen?

– Sopparna är bra. Det finns flera stycken och de brukar vara tidiga. Det finns inga soppar som är direkt farliga heller.

Vad ska man akta sig för?

– Man ska alltid för fullständigt övertygad om vad det är man äter. Man ska aldrig chansa. Men de farliga giftsvamparna är väldigt få. Sedan finns också en stor grupp som vi inte har någon aning om de är giftiga eller inte.

Finns det någon svamp du tycker är underskattad?

– Kremlor! Vi har 120 arter i Sverige man kan lära sig, åtta-tio är jättegoda. Folk känner inte riktigt till kremlorna, de vågar inte plocka. För det första måste man lära sig vad som är en kremla. När man väl har lärt sig det har man regeln att de som är milda i smaken går bra att äta. De som är beska och skarpa är inte farliga, men de är inte så goda, säger Magnus Neuendorf.

Botaniskas svampexpert Magnus Neuendorf. Foto: Botaniska

Vi är GBG