Få koll på barnens digitala kostcirkel

På Lindåsskolan belyser man i kväll den fråga som i stort sett alla föräldrar av i dag kämpar med. Barnens skärmtid och vad som visas på skärmen.

  • Publicerad 13:51, 4 okt 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Föräldraföreningen på Lindåsskolan har anordnat eventet "Den digitala kostcirkeln" och bjudit in Gustav Martner, digital kreatör, för att berätta om sitt förhållningssätt till ungas digitala vanor.

– Vi ställde frågan till våra medlemmar vad de skulle vilja ha i form av seminarier eller liknande och det här kändes som något alla föräldrar kan knyta ann till oavsett ålder, säger Anna Larsson, ordförande för Lindåsskolans föräldraförening. Exempelvis det här med lagom skärmtid är ju något som gör att det lätt blir konflikter hemma.

Läs även: "Supernannyn": En surfplatta ersätter aldrig en förskolelärare

Och gensvaret är stort för över 80 föräldrar har anmält sig till föreläsningen och inte bara föräldrar från Lindåsskolan utan även från Hovås och Billdal.

Gustav Martner är serie-entreprenör inom marknadsföring och kallar sig digital kreatör. Att föräldrar i dag kämpar med de här frågorna ser han som något helt naturligt och självklart.

– Digitaliseringen är en av de största paradigmen som vår tid går igenom, lika stort som när Gutenberg kom med tryckpressen. Digitaliseringen kom som en våg från 70 talet och sedan har den vågen kommit i omgångar med samma kraft på olika ställen i samhället, säger Gustav Martner och fortsätter:

– År 2007 slog den vågen mot familjer och barn i samband med att den smarta telefonen kom och surfplattan. Helt plötsligt fick alla i familjen obegränsad tillgång till sociala medier och steamad film. Att en sådan förändring i vår vardag inte skulle innebära att vi behöver nya förhållningssätt är helt orimligt.

Gustav vill upplysa föräldrar om det nya förhållningssättet till barnens användning av datorer, surfplattor och smarta telefoner. Dock betyder det nödvändigtvis inte mer eller mindre skärm tid.

– Jag vill att familjer och barn ska få ut det bästa av digitaliseringen. Jag är en person som verkligen driver att man ska sitta med sin skärm men man ska inte sitta passivt och länge utan aktivt och med rätt saker, säger Gustav Martner.

För många föräldrar är det digitala förknippat med en oro över vad barnen tar del av på nätet och vad lagom skärmtid egentligen är.

– Jag skulle vilja höra vad forskningen säger om skärmtid, för och emot, säger Anna Larsson. För mig som själv är 70-talist så är det ganska främmande med it-samhället och barnen ligger långt före oss föräldrar – i dag har de ju till och med programmering som ett ämne i skolan.

Den digitala kostcirkeln

Föreläsningen hålls på Lindåsskolan och börjar klockan 18.00 och pågår till 19.00.

Intresseanmälan görs till info@lindasforaldrar.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Som planerat: Då öppnar Götatunneln igen

Nyheter Nästa stora trafikavstängning väntar Efter 25 veckors enkelriktning – den 17 december öppnar Götatunneln åter igen upp för trafik i båda riktningarna.måndag 10/12 5:30

Göteborgska lussekatten – vad är grejen?

Nyheter Holländskt djävulsbakverk Saffran i lussekatten – en vattendelare. I stora delar av landet kanske en självklarhet. Men inte i Göteborg. Varför?lördag 8/12 12:06

Krav på lättare regler för alkoholtillstånd

Nyheter Skulle gynna kulturföreningar Att kulturföreningar lättare borde få alkoholtillstånd skriver många göteborgare under på. 835 stycken närmare bestämt. Nu ska frågan tas upp i social resursnämnd.lördag 8/12 6:30

Göteborgs lilla filmfestival klar med sitt program

Nyheter Filmfest för de yngsta i januari Det är inte bara Göteborgs filmfestival som håller hov i januari. Med start den 17 januari vankas också filmfestival i fyra dagar för stadens yngsta medborgare.fredag 7/12 16:54

Torsk på Västkusten – tillbaka igen

Nyheter "En uppmuntrande upptäckt" Den hotade västkust-torsken kan vara på väg tillbaka. Det visar en ny undersökning som nu gett positiva och hoppfulla resultat. "Det här visar på behovet av uthållighet i arbetet", säger forskaren...fredag 7/12 13:30

Tipsen för den bästa Göteborgshelgen

Nyheter Julshow eller magiska under…? Ordlös nycirkus eller ljuvt larmig popmusik? Nöjeshelgen erbjuder mycket. Göteborg Direkts helgtipset visar vägen.fredag 7/12 11:50

Dagens namn – 7 december

Nyheter FILM Glöm för guds skull inte att gratulera denna änglalika person i dag.fredag 7/12 11:00

Vi är GBG

    Vi är GBG